Home » Ajánló, Verte

Absinthe Roquette 1797

Submitted by on 2011. 06. 18. – 22:25No Comment

Az Oxigénée egyik sikerterméke, és az abszintok közt is különlegesség: az egyik legmarkánsabb ízű abszint, így jó hírneve ellenére sem lesz mindenki kedvence.

Ha hihetünk a gyártónak, egy 18. század végi recept újjáélesztéséről van szó. Az ital csak ekkortájt alakult át gyógykészítményből élvezeti cikké, és a Roquette íze – habár nagyon izgalmas és kiegyensúlyozott – pontosan ezt tükrözi! Az abszint minősége azonban nem csak a recepten és a lepárláson múlik, hanem a fűszerek minőségén és alfaján is: az Oxigénée különlegesen büszke az általuk megtalált és felhasznált, klasszikus növényvariánsokra. Az üveget pecsétviasszal zárják (ugyanis az abszint sötét, hűvös helyen akár üvegben is érlelhető!), amit túlhevített pengével érdemes körbevágni. Az alatta található T-dugó felsőrésze fa, így dugóhúzóval bontani nem ajánlott.

Erősen fűszeres, parfümös, nehéz ízvilág, melyet főleg a fehér és római üröm ural, de emellett persze – minőségi abszinthoz méltóan – frissítő és véletlenül sem keserű, sőt, inkább édeskés. A háttérbe szorított ánizs és édeskömény miatt nem épp a fülledt napokra való, és még abszinthoz képest is apró kortyokban érdemes kóstolgatni. Az ismerkedés idejére, az első pohárhoz használhatunk cukrot is, utána azonban érdemes félretenni, mert a Roquette gazdagsága csak édesítés nélkül tud kibontakozni. Különösen ajánlott a jéghideg víz és a jól eltalált hígítási arány, habár a recept létrejöttekor a jég jobbára még csak télen volt kéznél. A louche kifogástalan, de nem különösebben látványos; a gyönyörű, erőteljes szín viszont kárpótol érte.

A 19. századi prémiumoknál kötelezőnek számító érlelést a Roquette az elsők közt alkalmazta újra: a legfiatalabb párlatrész 8, míg a legidősebb 18 hónapig pihen semleges hordókban.

A Roquette értékelése itt olvasható

Hivatalos honlap: Archive Spirits

hozzászólás