Home » Ajánló, Blanche

Absinthe République

Submitted by on 2011. 06. 27. – 12:00No Comment
Absinthe République
République

Persze, prémium! Gondolja az ember, mikor kitölti kedvenc poharába a Francia Köztársaságról (République Française) elnevezett blanche-át, hiszen a 68% fokkal (0.5 / 16.89) büszkélkedő, egyébként nagyon igényes külcsínnel rendelkező márkából bizony az első domináns illat maga az erős, vodkára hajazó alkohol némi, igen minimális ánizzsal kiegészítve.

Kétkedve nyúltam a korábban kikészített, jéghideg palack vízhez – gondoltam, egy újabb csalódás a hétre már a háttérben szóló The Soundtrack of Our Lives – Second Life Replayjel is nehezen lenne elviselhető és, ha ezt még tetézem egy szörnyű abszinttal, jobban is járok, ha véget vetek a napnak és nyugovóra térek hisztis ribanc ágyamba, mely minden reggel kidob éppen úgy, mintha egy olcsó örömlánynál virradna rám a reggel.

 

Ne ítélj elsőre! Vagy legalábbis ne az illat alapján. Szíved választottjának lehet borzalmasan rossz parfüme, a ronda emberek és a rútság története óta tudjuk, csak a belső érték számít igazán. Fene sem gondolta volna, hogy a Roquette után így lesz a Republiquekal is, mely előbbinél a borzalmas illat egy erősen fűszeres, de mégis élvezhető kulináris utazást rejt magában.

Igaz, olyan mélyen, mintha regisztrációs jegyet váltottunk volna Dante Kilencedik körének negyedik alkörébe, ahol Lucifer három fejével marcangolja az antik világ három legnagyobb árulóját: Brutust, Cassiust és Júdást. Bármit is iszik hozzá, én is kérek.

Az első korty – mint mindig – tisztán csúszik le, s azonnal szembe, párdon, nyelvetűnő érzés a már említett alkohol kiváló minősége, mely az abszint fénykorából jól ismert Fougerollesben került háromszor lepárlásra, természetesen nem az 1790-es években, hanem napjainkban. Isten-Isten, Baudelairere, Verlainere, Rimbaudra no és persze Crowleyra, közösségi oldalunk sztárjára, a világ leggonoszabb emberére.

A Republique alapvetően a hagyományos abszint növényi összetevőit tartalmazza éppen ezért a zöld ánizs, az édeskömény és az üröm a meghatározó, de ízének harmóniát az enciánsnapsz alapanyagaként használatos tárnics, továbbá a bogáncs adja igazán kellemes és frissítő összetételben. Cukorral óvatosan bánjunk, sőt ha lehet hanyagoljuk, függetlenül attól, hogy tárnicsot tartalmaz, hiszen ez az ital egyáltalán nem keserű, sőt! Azoknak sem kell tartaniuk, akik messze elkerülik az ánizsbombákat; A Republique itatja magát.

A louche lassú és egyáltalán nem látványos: londoni köd helyett sokkal inkább a párizsi szmogra emlékeztető vizuális élményben lesz része aki francia szertartást választja; már amennyiben ez kimeríti a vizuális élmény fogalmát.


 
Kifinomult ízvilága ellenére nem ajánlott első randavúra, hacsak nem az ital erősségével óhajtja valaki levenni “szíve” választottját a lábáról – a patológiás részegségig nagyon hosszú az út, még akkor is, ha csak így jutunk el a csillagokhoz.

hozzászólás