Home » Értékelés, Faux, Magyar piac, Németország

Tabu Classic Absinth

Submitted by on 2011. 07. 15. – 18:13One Comment
Összegzés: ★☆☆☆ 1,7
Általános élvezeti érték: (mi ez?) ★★☆☆☆ 2,0

A gyártó szerint „válogatott növényekből, intenzív ánizsízzel”. A hátsó címkén „szeszes ital színezékekkel és abszintnövények 3%-nyi kivonatával.” 55% alk.                                                                       

Megjelenés ☆☆☆☆ 1,0                                    
Louche ★★★☆☆ 2,5
Illat ★★★☆☆ 2,5
Íz ★☆☆☆ 1,5
Lecsengés ★☆☆☆ 1,5
Összhatás ★☆☆☆ 1,5


Értékelő: Ádám (2011.07.15.)

Megjelenés
Mesterséges, rikító zöld. Még louche után sem hihető.

Louche
Lassan kezdődik, aztán igen vastagon indul és gyorsan teljes lesz. Tipikus csillagánizsbomba, amit a nagy mennyiségű szintetikus festék a maradék hitelességétől is megfoszt.

Illat
A gőzdesztillált ürömkivonat jellegzetes szaga, mellette csillagánizs, menta és talán édeskömény. Mindegyik illat lapos, telítetlen; nyilvánvalóan gőzdesztillált kivonatok.

Íz
Legszívesebben csak anyit írnék, hogy rossz. Rendes hígítással (11% alk.) még minden émelyítően erős, de az arányok túlvizezve is rosszak maradnak. Mindenáron el akarja magát különíteni a csillagánizslikőröktől, ezért az ürmös-édesköményes-mentás jelleg uralja az italt, ami ilyen színvonal mellett elég ízléstelen eredményt ad. Mindezt nem kevés hozzáadott cukor próbálja lekerekíteni, de kevés sikerrel.

Lecsengés
Először lágy, de aztán a csillagánizs lebénítja a nyelvet, szinte csípi. A korty végénél a csillagánizs-menta kellemetlenül erős lesz, majd kellemetlen, bántóan kesernyés, kámforos utóízt hagy a nyelv tövén. Olyat, amit le kell öblíteni valamivel.

Összhatás
Alapvetően egy nagyon rossz hidegutas abszint volna, éppen ezért likőrré cukrozták, de még így is csak túlvizezve (10% szesz alatt) válik valamennyire élvezhetővé. Ha kicsit kevésbé erőltetnék az ürömkivonatot, akkor lényegesen szalonképesebb volna, persze értem én, hogy „nagyonürmös, nagyonabszint” akar lenni, de ezt alsókategóriás technológiával sajnos nem lehet gusztusosan kivitelezni. A házilag is elkészíthető álabszintok színvonalát (sem) nyújtja igencsak borsos áron, vagyis újabb olyan pastisinthe-tel állunk szemben, amit a varázsszó (abszint) segítségével háromszor annyiért lehet eladni, mint amennyit tulajdonképpen érne.

Eltérések az abszinttól (?)

Minimum 45% v/v ✓ 55%
Illóolajok
Fehér üröm felhasználása ✓ érezhető
Ánizsos-fehérürmös jelleg (csillagánizs)
Cukrozatlan palackozás × erősen cukrozott

hozzászólás