Home » Értékelés, Faux, Franciaország

Versinthe Absinthe (Liqueur d’Absinthe)

Submitted by on 2011. 07. 16. – 20:05One Comment
Összegzés: ★★☆☆☆ 1,9
Általános élvezeti érték: (mi ez?) ★★★★☆ 3,5


A címke szerint „absinthe”, alatta franciául „liqueur d’absinthe” (ürömlikőr), angolul „absinthe liqueur” (abszintlikőr). 2001 előtt „anis amer”-ként (ánizsos keserűlikőr) forgalmazták. 45% alk.

Nem tévesztendő össze a Versinthe « La Verte » Absinthe-tal!                                                                 

Megjelenés ★★★☆☆ 3,0
Louche ★★☆☆☆ 2,0
Illat ★★★☆☆ 2,5
Íz ★☆☆☆ 1,5
Lecsengés ★☆☆☆ 1,5
Összhatás ★☆☆☆ 1,5


Értékelő: Oláh Ádám (2017.01.31.)

Hivatalos honlap: versinthe.net

Megjelenés
Barnás, halovány borostyánsárga. Hasonlít egy pastisra, de egy árnyalattal szürkésebb-barnásabb.

Louche
Kontrasztosan, tömbösen épül, minimális fodrozódással, sok csillagánizsról és cukorról árulkodik. A hígítás után szürkés-vizes. Lényegében ugyanaz a műsor, mint egy-egy olcsó pastisnál.

Illat
Töményen csillagánizs és borsmentás-cukorkás, vagy inkább rágógumis illat. Hígításkor ebbe belevegyül valami tompa fűszeresség, de lényegében ugyanazt adja. Ürmös jelleget semmilyen formában nem fedeztem fel, bár lehet, hogy a menta mögött megbújik egy kis ürömolaj.

Íz
Cukor, csillagánizsolaj, és az áztatott üröm (és/vagy tárnics?) keserűsége, kiegészülve a friss cukorkás/rágógumis, borsmentás jelleggel. A keserűsége az abszinttól kissé idegen, de egyébként kimondottan kellemes, és nagyon jól megy az ánizsos-mentás háttérhez. Nem rossz – bár nem is abszintízű –, de ez az egyensúly nagyon egydimenziós, szinte mesterségesnek ható ízekből áll össze.

Lecsengés
A cukornak (is) hála vizes-szirpuos, az íze itt is egyszerű. Az utóízben tartós, de enyhe keserűség, friss szájérzet.

Összhatás
Valószínűleg üröm- és más ázatokkal feljavított csillagánizslikőr. Az alapja nagyjából megfelelhet a fehér Versinthe-nak, ám itt ezt sikerült ízlésesen kiegyensúlyozni további ízek – na meg cukor – hozzáadásával. Így már ugyan végképp nincs abszintos íze, és továbbra is igen egyszerű, közönséges ízekkel variál, de ezek egyensúlya van annyira jó, hogy ettől némi jóindulattal egyenesen élvezhetővé válik. A cukrozása (annak ellenére, hogy gyakran abszintkanállal csomagolták) nem ajánlott, hiszen pont elég hozzáadott cukrot tartalmaz.

Eltérések az abszinttól (?)

Minimum 45% v/v ✓ 45%
Illóolajok
Fehér üröm felhasználása ✓ a címkén feltüntetve
Ánizsos-fehérürmös jelleg × csillagánizsos-tárnicsos
Cukrozatlan palackozás × cukrozott

hozzászólás