Home » Ajánló, Verte

Neuzeller – Viridis Auxilium

Submitted by on 2011. 07. 20. – 16:01No Comment

„Du kannst es nicht wissen…” – szól a háttérből Zarah Leander, a húszas-negyvenes évekbeli Németország dívájának, a kor végzet asszonyának fülbemászó klasszikusa, s talán pont emiatt, ezen erőteljes szavak miatt nem tudom, hol is kezdhetném a német Neuzeller Kolostor és Nico Petri 2010. évi World Spirits Award aranyérmes abszintjának, a Viridis Auxilium kritikáját, ajánlóját. Leszámítva persze azt, hogy készítek magamnak egy pohárral, s az olvasók egészségére iszom meg… talán az egész üveggel, bízva abban, hogy ha csak gondolatban, de pár percre megidézhetem a vitatott életvitelű szirént.

Nico Petri közel 10 éve áll a több mint 400 éves múltra visszatekintő, 1589-ben alapított Neuzeller Kolostor szolgálatában, ahol több száz éve foglalkoznak különböző alkoholos italok, párlatok készítésével, desztillálással, s aki abszintkészítéskor (2003 óta) egyedi metódusával, különböző virágokat használ azok természetes színezésére és nem utolsó sorban ízesítésre. Azon túl, hogy a kolostor múzeumként is látogatható, s maga Nico Petri avanzsálódik tárlatvezetővé és mutatja be a mágikus folyamatokat a vendégek előtt, a szeszfőzde a mai napig működik, s ahogyan az említett díj is jelzi, köszöni szépen nagyon is jól van, a szeszfőző „szerzetessel” egyetemben.

A Neuzeller Kolostor Szeszgyár és Finomító Zrt. a minőségi italok gyártásán túl mindent megtesz a ma fogyasztóiért és jövő nemzedékéért egyaránt: gyermekeknek a belépés díjtalan, azaz a kolostort ingyen látogathatják. – A fél üveggel mégis inkább az ő egészségükre iszom, noha nem tudom, hogy a kóstolókból kapnak-e egyáltalán… Ich kann es nicht wissen, de feltehetően nem.

A kolostor – más alkoholos italok mellett – négy különböző karakterű abszintot készít, s ezek közül mára mind díjnyertes. A körömvirággal ízesített és színezett, enyhén fűszeres, aranyszínben pompázó Absinthe Calendula, a nem titkoltan, elsősorban hölgyeknek készült, rubintvörös, rózsaszirommal ízesített és festett, intenzív illatú és csábítóan édes „új szerelem” azaz az Absinthe Neue Liebe, valamint a mályvaszirmokkal fanyar ízűvé és illatúvá varázsolt már-már Zarah Leandert idéző végzetes Absinthe Malvales és nem utolsó sorban egy klasszikus „verte”, a valódi zöld Viridis Auxilium.

E négy fél literes üveg csodálatosan mutat egymás mellett, függetlenül attól, hogy a palackok formája semmilyen különleges jellegzetességet nem viselnek magukon, s véletlenül sem akarják – legalábbis kinézetük alapján – megváltani a világot. A címkéken a gyártó és az ital neve, az alkoholtartalom és az íz világra legjellemzőbb fűszernövény vagy éppen virág stilizált képe került nyomtatásra, mely már első ránézésre is a minőséget juttatja a fogyasztó eszébe – amíg el nem veszíti azt.

Neuzeller Viridis Auxilium - Ennél egy picit sötétebb

A Viridis Auxilium 72 %-os alkoholtartalmú (0,5 l / 17 fl oz), az abszintok klasszikus, jellegzetes ízét kölcsönző szentháromságnak is nevezett gyógynövények adják, azaz a fehér üröm, az édeskömény és mérsékelten az ánizs dominálnak, kitűnő harmóniában az izsóp és a citromfű jellegzetes, együtt kissé fanyar és enyhén kesernyés aromájával.

Az első 3 cl kitöltéskor látható, hogy a Viridis Auxilium természetes, nem gyógynövénykivonatokra hajazóan erős, hanem áttetszően szép zöld színű, mozgékony és kevésbé testes ital. Emiatt érdemes fogyasztás előtt a likőrborokhoz hasonlóan 12-14 °C-ra vagy talán kicsit magasabb, 15-18 °C-ra hőfokra hűteni, függően attól, hogy mennyi cukrot és vizet adunk majd hozzá. Közhelyesen szólva, ízlés szerint ugyebár. Tekintve, hogy magas alkoholtartalmú, túlvizezni nehéz (2-5, de inkább 2-3 arányban hígítható), ellenben jeges vízzel túlhűteni annál könnyebb, így az illat- és a zamatanyagok csak nehezen érződnek, azok bezáródnak és csak az üröm, valamint az ánizs aromáját érezhetjük majd. Kár lenne érte, pláne ha egy új szerelemről van szó.

A louche szép opálos, mondhatni hozza a kötelezőt és megfelelő arányban hígítva a kanalunk sziluettjét láthatjuk csupán, ahogy elvész poharunkban, míg az utolsó cseppjét is ki nem isszuk, ki nem élvezzük a Neuzeller aranyérmes abszintjának.

Davon geht die Welt nicht unter, mondhatná zárszóként és helyezhetné magasra a lécet a már sokat emlegetett Zarah Leander. Ami azonban biztos, hogy ezzel az itallal a zöld tündér segített megtalálni azt, ami az abszint piacról – vagy csak az én ízlésemből – évek óta hiányzik: egy árában és ízében is elfogadható, kompromisszumok nélküli klasszikus vertét, amit nyugodt szívvel lehet ajánlani minden kezdő és haladó abszintőrnek – már ha léteznek ilyen kategóriák egyáltalán.

Mind a négy abszint kétféle kiszerelésben, 0,2 és 0,5 literes kiszerelésben kapható, 11,9, valamint 29,9 EUR áron.

hozzászólás