Home » Abszint, Értékelés, Németország

Eichelberger Absinthe 80 Brute

Submitted by on 2011. 07. 24. – 14:25No Comment

Összegzés: ★★★★★ 4,8

(Korábban: Eichelberger Absinth 80 Brut.)                               

Megjelenés
Louche ★★★★ 4,5
Illat ★★★★ 4,5
Íz ★★★★★ 5,0
Lecsengés ★★★★ 4,5
Összhatás ★★★★★ 5,0


Értékelő: Oláh Ádám (2021.10.19.)

Korábbi címkézés: [2010]

Louche
A 80% alkohol ellenére már az első cseppeknél fehér fodrok tűnnek fel, amik legelőször visszaolvadnak, de igen hamar gomolygó köddé állnak össze, és óvatos hígítással a tiszta felső sávban drámaian játszik, mielőtt teljessé válik. Egy ponton szinte szó szerint tejszerű, mielőtt a további hígítással kicsit lazábbá válna.

Illat
Már töményen is gyönyörű, telt, kiegyensúlyozott. Különös együttállása a határozottságnak és az édes lágyságnak – főleg édeskömény, kálmos, üröm, ánizs sejlik benne, de ezek inkább egy egyedi, különös új illattá állnak össze. Cukorkásnak szoktam nevezni, de ilyen cukorka szerintem csak álmokban létezik. A hígítás alatt nem sokat változik, de nem is veszít az intenzitásából, inkább csak az édeskömény és a kálmos fűszeres-friss, édes-földes jellege bontakozik ki jobban.

Íz
Itt megy át igazán tökélybe: az illattól várhatónál kicsit zaftosabb, teltebb és az édeskömény is inkább a helyén van. Elég határozott édes és kesernyés ellentétek ütköznek benne olyan kimérten, hogy külön-külön nem is könnyű kivenni őket. Nem ezt szoktuk komplex ízvilágnak nevezni, de nem egyszerű vagy egyoldalú: inkább olyan érzést kelt, hogy sok minden van benne, ami nehezen megbontható harmóniába áll össze.

Lecsengés
Folyékony selyem – erről az italról egy külön szájérzetet kellene elnevezni. Kicsit a tejre emlékeztet, talán nem is véletlenül, hiszen mindkettő elég sűrű emulzió, és ehhez az élményhez eszményi a keserédes cukorkaíz. A korty végén az ánizsra jellemző „bizsergés” is igen erős, kellemes, nyálcsorgató. Az utóíz talán lehetne valamivel teltebb, de ez a lecsengés így is olyan élmény, amit nem öblítünk le csak úgy egy újabb korttyal.

Összhatás
Nem titok, hogy ez volt az első valódi abszintom, szerelem az első illatra, így a stílusával elfogult vagyok, de engem is meglep, hogy lassan 12 év tapasztalattal is képes ugyanazt a lehengerlő élményt nyújtani, mint elsőre. Azon ritka abszintok egyike, amik szinte bármilyen hígításban jól működnek, és nem is feltétlenül érdemes a 80%-hoz járó „teljes”, 1:6-os hígítást alkalmazni – bár azt is jól elbírja. Cukrot a legkevésbé sem igényel, de azzal is működik. Első abszintként különösen ajánlott.

hozzászólás