Home » Hírek

Újabb „archív” abszint: Sauvage 1804

Submitted by on 2011. 07. 25. – 15:15No Comment

Absinthe Sauvage 1804Ahogyan a Roquette 1797 ajánlójában említettük, a fűszerek minősége, variánsa és megfelelő szárítása alapvetően meghatározza egy abszint ízét; gyógyteának csomagolt hozzávalókból a legjobb esetben is csak közepes abszintot lehetne főzni. Az egy-egy fajon, alfajon belüli növények génállománya egyáltalán nem azonos, és ezek a különbségek tovább fokozódnak a vadon termő növényeknél.

A fentiek miatt különös öröm az abszintfőzőknek egy-egy kitűnő aromájú, vadon termő fehérüröm-populáció felfedezése. A Jura-hegyekben talált, vadon termő ürömbokrok a kora 1800-as évekbeli pontarlier-i üröm közvetlen leszármazottjai, ezért 1804-es recept alapján főzik belőlük a Sauvage-t, mely franciául „vadat” jelent. Hogy a legtöbbet hozzák ki belőle, a Roquette-hez hasonlóan nem frissen palackozzák, hanem a századfordulóra jellemző, bő egy éves érlelésen megy keresztül.

A val-de-travers-i premieren részt vett hozzáértők szerint a Sauvage minden absintheurnek kötelező: a Roquette-re emlékeztető, száraz, ürmös változatra kell számítani, erősen kihangsúlyozott ízekkel. A ritka alapanyagért némi felárat is kell fizetni: a 68%-os párlat 7 decilitere 79 euró, azaz 14 euróval drágább a már-már 21. századi „Pernod Fils”-ként tisztelt Jade-sorozatnál.

A Wormwood Society értékelése itt olvasható.

Hivatalos honlap: Emile Pernot

hozzászólás