Home » Ajánló, Bleue

Absinthe Kübler 53 – Véritable Fée Verte

Submitted by on 2011. 07. 28. – 20:09No Comment

Kübler Limited„Autentikus svájci abszint” – áll a Kübler Absinthe hivatalos honlapjának fejlécén, s ezzel kivételesen nem is szállnék vitába.

1875 az az év, amikor J. Fritz Kübler Motiersben, Svájc Neuchâtel kantojának Val-de Travers kerületének fővárosában, az abszint szülőhazájában megnyitotta pálinkafőzdéjét, Blackmint Distillery néven, noha ezt megelőzően, már 1863 óta készít abszintot. Ez a lenyűgözően szép, már-már misztikus hangulatú alpesi régió Svájcban, Franciaország keleti határán helyezkedik el, s a Kübler cég nem rejtette és rejti ma sem véka alá: abszintjának készítéséhez csak és kizárólag a környezet egyedülálló mikroklímájának köszönhető, helyben termesztett minőségi növényeket használtak és használnak mindmáig.

Ahogy Európa számos állama, úgy 1910-ben – pár évvel „megkésve” – Svájc is betiltotta az abszint főzését és fogyasztását. A svájci törvénykezés tilalma és ellenére az abszintkészítés továbbra is folyt a XX. században, igaz, illegális házifőzdékben, ahol – talán a tilalom következtében – tökélyre fejlesztették az ún. bleue, azaz kék típus előállítását. A kék szó, mint jelző alatt nem a hazánk bevásárlóközpontjaiban is egyre inkább elterjedő, színezett, önmagukat absinthenak aposztrofált italokra kell gondolni, hiszen nevét az eredetileg áttetsző, fehér abszint hígításkor megjelenő kékes árnyalata után kapta, mely a lepárlást követően színesítés nélkül azonnal a palackokba is került. Érdekesség, hogy a svájci házifőzdék nem feltétlenül a típusban rejlő ízvilág miatt tették le voksukat a bleue mellett, hanem azért, mert annak színtelen jellege miatt könnyebb volt eltitkolni a hatóságok előtt, hogy pontosan mit is készítenek. Úgy tűnik, hogy a hatóság, a tilalom éveiben, szigorúan csak a szemét használta a vizsgálatok során, más biológiai érzékszervét nem igazán.

Val-de-Travers - az abszint szülőhazája

Mikor 2001-ben Svájc rehablilitálta a zöld tündért, Yves Kübler (Fritz Kübler dédunokája) újra megnyitotta a családi szeszfőzdét – igaz, Val-de-Traverstől néhány kilométerre, de ez az eredeti recept és összetevők felhasználása szempontjából mit sem számít, hiszen az ízvilág semmit sem változott az 1875-ös változathoz képest – állítja a családi hagyományok őrizője, aki úgy tűnik, hogy nem csak az abszintkészítéshez, de a marketinghez is ért, tekintettel arra, hogy a mai modern abszintgyártók közt is egyre sűrűbben jelennek meg a hagyományos, eredeti receptet hírdető termékek.

A hagyományos abszintok modern marketingje azonban nem áll meg itt. Ellentétben a cseh faux (hamis) abszintgyártók 90-es évektől – sajnálatos módon – a köztudatba ivódott ún. piroeffektes rituáléja helyett Yves Kübler-tündéreket keltett életre, s szemrevaló testfestéssel reklámozta termékét.

Kübler-tündérek

A Kübler Absinthe 53 főbb összetevői közt az ízek harmóniájáért természetesen az abszintok szentháromságának is nevezethő fehér üröm, ánizs és édeskömény szerepel, de felfedezhetjük még benne az izsópot, a citromfüvet és a koriandert vagy akár a még frissítőbb hatásért felelős mentát is.

Oldalunkon próbálunk a többségében díjnyertes abszintokról írni, mely ugyan egyáltalán nem jelenti azt, hogy mind valóban minőségi ital lenne, de a Kübler esetében jogos a 2008-ban a San Francisco World Spirits Competitionön ezüst kitűntetés. Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy 2009. májusában a rangos The New York Times – Bernard Kirsch szakértő segítségével – a Küblert hozta ki győztesként megelőzve a Pernod-t, az Obsellót, az amerikaiak egyik kedvencét a Lucidot, vagy éppen Marilyn Manson utolsó helyre kvalifikált abszintját, a Mansinthot. – Úgy tűnik, számára nem csak a rock halott, hanem a dobogós helyezés is. (Rock Is Dead).

Ez a cikk ugyan a Küblerről szól, de a New York Times alábbi értékelése, összehasonlítva a felsorolt termékek abszinttal foglalkozó független oldalak értékeléseivel, bizony hagy némi kívánnivalót maga után (nem utolsó sorban ami az Obsello viszonylag rossz, 7. helyezését illeti):

Illustration by The New York Times - photographs by Tony Cenicola

1. Kübler
2. Grande Absente
3. Pernod
4. Émile Pernot Vieux Pontarlier
5. St. George Absinthe Verte
6. Jade Nouvelle-Orléans
7. Obsello (Grande Superior)
8. La Clandestine
9. Jade Lucid
10. Mansinthe

 

 

Frappáns lezárás helyett álljon inkább e pár soros írás egy határozott ajánlóként azoknak, akik egy igazi svájci blue-t szeretnének megkóstolni, esetleg Kübler-tündéreket kergetni. Ha találkoztok egyel is, mindenképp jelezzétek, mert úgy tűnik,  hogy – bár nagyon jó minőségről beszélünk – csak velük érheti el ez az abszint a csillagos ötös kategóriát.

szcp

 

…és egy hiteles sorrend

 
Szomorú, bár előre sejthető tény, hogy egy ennyire hírhedt, mégis ismeretlen italtípus értékelésébe sokszor beleszól a pénz, a cégek érdekei. Az agyonmarketingelt, de többé-kevésbé értéktelen márkák még a versenyeken is rendre felcsúsznak valahogyan az első, vagy legalábbis első három helyre (láttunk már hidegkevert pancsot aranyéremmel!), míg a vakteszteken szinte kötelezően az utolsó helyen végzik. Már az is humoros valahol, hogy az első és utolsó helyen két, nagyjából azonos színvonalú abszint álljon (Kübler és Mansinthe), de olyan alsó kategóriás márkákat az első három helyen látni, mint a Pernod 68 és a Grande Absente, nagyjából akkora vicc, mintha a Johnnie Walker Red Label labdába rúgna a 12 év fölötti single malt whiskyk között – a különbség az, hogy a piros Johhnie-t nem árulják 18 éves single maltként. A Wormwood Society értékelései alapján felállított sorrend (mely nagyjából tükrözi az én véleményemet is) a következő:

1. Jade Nouvelle-Orléans
2. La Clandestine
3. Émile Pernot Vieux Pontarlier
4. Obsello (Grande Superior)
5. Mansinthe
6. Kübler
7. St. George Absinthe Verte
8. Jade Lucid
9. Pernod
10 Grande Absente

Egy bizonyos pontig hihető volna, hogy a New York Times munkatársai járatlanok az abszintkóstolásban, de akkor talán nem az agyonreklámozott márkák ülnének az első három helyen. Mert a Kübler bizony jó, de 2005 óta nem fejlődött semmit, így elkél az egyre határozottabb marketing, ha a többi prémiummal szemben a felszínen akar maradni.

A Kübler értékelése itt található.

Ádám 

hozzászólás