Home » Abszintológia, Ajánló, Verte

Obsello és más absenták

Submitted by on 2011. 07. 28. – 05:00No Comment

Az Obsello örök kedvenc, hiszen nem csak fantasztikus és viszonylag olcsó, hanem meg is kell becsülni, mint ritkaságot: az elképesztően drága Segarra mellett ez az 1970-as években eltűnt minőségi spanyol Absenták egyetlen méltó utódja.

Na de mi is az az absenta? Amellett, hogy spanyolul így mondják az abszintot, ködös eredetű hagyomány is egyben. Az 1915-ös tilalom után több francia vállalat, így a Pernod Fils és az Edouard Pernod is Spanyolországban folytatta az abszintgyártást, a századfordulós ízvilágtól halványan eltérve. A stílusváltást a spanyol fogyasztók ánizsszeretete és a délen termesztett üröm eltérő karaktere egyaránt okozhatta, mindenesetre lassanként megszűnt az a Pontarlier-ben kiforrott tökély, amit sokak szerint máig sem sikerült utolérni. Az ’50-es évekre már a „Tarragona” (azaz a spanyol Pernod Fils) is erősen elmaradt a Belle Époque legjobbjaitól, de az absenták a spanyol abszintfőzés ’70-es évekbeli leállásáig egyébiránt nagyon jó minőséget képviseltek.

Az absenta jellegzetességeinek az ánizs (esetleg mellette csillagánizs) és a borsmenta bátrabb használatát tartják, leginkább a svájci abszintnál hangsúlyos édeskömény kárára. Ilyen az Obsello is, kiváló minőségben és egészen klasszikus stílusban. Az alapszeszt a Penedes borvidék illatos borpárlatai adják, melyet aránylag kevés számú fűszer és határozott másodáztatás ellensúlyoz, akár a régi abszintoknál. Az ízvilág nem mindenkinek áll össze elsőre, de így is itatja magát: nyugodtan adhatjuk ánizskedvelő kezdőknek. Egyetlen modern tulajdonsága az 50%-os alkoholtartalom, ami a századfordulón még illegálisan főzött, egészségre ártalmas alapszesz gyanúját keltette. A kisebb szeszfokkal járó kevesebb illóolaj sem okoz gondot: a borpárlat friss, könnyed szőlőillata határozott, kellemes alapot ad az abszintnak.

(Az Obsello értékelése itt található.)

hozzászólás