Home » Csehország, Értékelés, Faux, Magyar piac

(Zeleného Stromu) Absinth Ďábel

Submitted by on 2011. 08. 19. – 07:11No Comment
Összegzés: ★☆☆☆☆ 0,4
(2 szerkesztői értékelés)
Általános élvezeti érték: (mi ez?) ★☆☆☆ 1,5

Egyéb nevei magyar áruházakban:

 • Green Tree „Devil” Absinth
 • „Absinth Red”
 • ——————————————————————————————————

  Értékelő: szcp (2011.08.18.)

  Összegzés:

  ★☆☆☆☆ 0,4

                                                                     
  Megjelenés ☆☆☆☆ 1,0                                    
  Louche ☆☆☆☆☆ 0,0
  Illat ★☆☆☆☆ 0,5
  Íz ☆☆☆☆☆ 0,2
  Lecsengés ★☆☆☆☆ 0,7
  Összhatás ★☆☆☆☆ 0,6

  Megjelenés
  Oláh Ádám szakértő kolléga a napokban kijavított, hogy az hibiszkuszvirágot színezésképp használt italok szinte mindig természetellenes-piros színűek. Ám legyen, de jelen esetben mégis egy gyakorlatilag hígított, radioaktív málnaszörp szerű abszinttal van dolgunk, amelynek ilyen rikító piros színt kölcsönözni éppen olyan veszélyes, mint a zöld társai estén a kopottas szájvíz jelleget. A Ďábel színezése egyebek iránt mesterséges, fehér konyhában díszítőelemként, vagy a hűtőben jól mutat.

  Louche
  Az eredeti rikító színét a jéghideg víz hozzáadása mellett is makacsul meg kívánja tartani, gyakorlatilag semmilyen louche-t, opálosodást megfigyelni nem lehet 10% körüli alkoholtartalomra hígítva sem. Barnacukorral felfedezhetünk némi zavarosodást, de ennek semmi köze a louchehoz.

  Illat
  Üvegbe és pohárba töltve is szúrós, noha mondanivalóval rendelkező alkoholos illat csapja meg (szó szerint) az orrunkat. A mondanivalója pedig nem hazudtolja meg a vészjósló színét sem: kerülj el, ahogy csak tudsz!

  Íz
  Kizárt, hogy objektív lehessek az íz megállapításában, hiszen a Ďábel zöld testvéréből a kezdetek kezdetén akkora mennyiség fogyott, hogy gyakorlatilag az első korty után összeszorult (záródott) a torkom. Mint ahogy a cseh abszintok estén, ánizs ízre gyakorlatilag ne számítsunk, tipikus esszencia hozzáadással készült bitter, némi mentás áthatással.

  Lecsengés
  Cukorral és megfelelő arányban hígítva fogyasztható, de leginkább koktélokhoz ajánljuk. Ezek nélkül csak azoknak, akik egész életükben rajongtak a hardcore dolgokért és nem esnek kétségbe, ha egy-egy korty után úgy érzik majd, hogy pengéket nyelő cirkuszi műsorszámban lépnének fel. Nos, ők a cukrot és a vizet is elhagyhatják.

  Összhatás
  Ajándék lónak ne nézd a fogát! Volt szokás mondani, s jelen esetben nem is a zenész barátom kedvességét próbálom vesézgetni, hanem magát a Stromu termékét, szigorúan abszint oldalról. Pontosan a baráti gesztus miatt lehetne az összhatás csillagos ötös is (a Rolling Stones lemez 5 pont, a csillag „fél” értéke az abszint maga), de ez mégiscsak egy független, tematikus oldal, s nem egy közösségi lap, ahol az a legsikeresebb, aki/ami a legtöbb „lájkot” kapja. Bacsó Péter nagysikerű A tanú című filmjében elhangzottakra hivatkozva, mely szerint a tények makacs dolgok, az összhatás értékelésében is megjelenik.

  —————————————————————————————————————————————————–
  Értékelő: Ádám (2013.11.10.)

  Összegzés

  ★☆☆☆☆ 0,2

                                                                     
  Megjelenés ☆☆☆☆ 1,0                                    
  Louche ☆☆☆☆☆ 0,0
  Illat ★☆☆☆☆ 0,5
  Íz ☆☆☆☆ 1,0
  Lecsengés ☆☆☆☆☆ 0,0
  Összhatás ★☆☆☆☆ 0,5

  Megjelenés
  A színe emlékeztet a hibiszkuszra, de túl erős, és sikerült egy kis „büntetőkóla”-árnyalatot is belevinni, amiből rögtön látszik, hogy festék.

  Louche
  Nincs. Valami mínusz járna azért is, hogy a festék nehezen akar engedni, de sajnos nincs miből levonni.

  Illat
  Töményen olcsó finomszesz mentás derengéssel, rendes hígítás után szinte semmi. Félúton mentás-ürmös-rágógumis, ami a végére csak nyomokban marad meg.

  Íz
  Ízléstelen, száraz, lapos. Az ánizs teljesen hiányzik, az ürmös jelleg felismerhető, de kellemetlen. Cukrozva ugyanez, de száraz helyett émelyítő.

  Lecsengés
  A csupasz finomszesz gusztustalan szárazsága, plusz keserűség, ami nem túl erős, viszont ellensúlyok nélküli, és nem ürömszerű – olyan hatást kelt, mintha kininnel erősítették volna meg. Cukrozva enyhén fűszeres, kissé émelyítő, de legalább lenyelhető itallá változik.

  Összhatás
  Az egyik legolcsóbb „abszintként” forgalmazott butítóital, de cserébe egyáltalán nem hasonlít rá, és annyira sem élvezhető, mint egy olcsó vodka.

  Eltérések az abszinttól (?)

  Minimum 45% v/v ✓ 70%
  Illóolajok × nincsenek
  Fehér üröm felhasználása ✓ feltételezhető
  Ánizsos-fehérürmös jelleg × egyéb íz
  Cukrozatlan palackozás × enyhén cukrozott

hozzászólás