Home » Korzó

Abszintjelenetek – Drakula (1992)

Submitted by on 2011. 09. 04. – 12:59No Comment


 
„Az abszint… az énünk ajzószere. Az abszintban lakozó zöld tündér a lelkét akarja. De… velem biztonságban van.”

A mondat nem Bram Stoker eredeti Drakulájából származik, hanem Francis Ford Coppola 1992-es filmjéből, melyért a regény kedvelői általában nincsenek túlzottan odáig, de utólag elolvasva a kettő nagyjából egyformán jónak tűnik. A látvány teljesen hihető, sehol egy modern „szálka” a viktoriánus képben, a jelmezeket pedig anélkül tették érdekessé és stílusossá, hogy kiléptek volna a kor ízléséből – a kritikusok inkább a történetvezetést és a szerepeket találták néhol tökéletlennek. A könyvet nagyjából hűen követő filmben egy lényeges újítás jelenik meg és kerül előtérbe: Mina (aki ezúttal a gróf legendás első feleségének reinkarnációja) és Drakula londoni találhozása és szerelme, aminek része az abszintjelenet is.

Kettejük abszintozása máig is ritkaságszámba megy a filmiparban. A forgatáshoz eredeti antik poharat, kanalat és vizeskarafot használtak, és ha a vérbeli absintheur talál is kivetnivalót az „szertartásban”, azt akár a késő 19. században Londonba látogató Drakula is elkövethette volna: a második vágásnál fordítva van a pohárra téve az abszintkanál (én sosem vettem volna észre), a kockacukrot nem hagyja az italba oldódni (tény, hogy a korabeli fajták nehezen estek szét), és a hígítás is visszafogott egy kicsit (na és, chacun à son goût!). Az abszint szerepében a szín és a louche alapján Herbsaint vagy Pernod likőr játszik (1992-ben legfeljebb fehér abszintot lehetett volna szerezni, azt is illegálisan) a címke pedig természetesen fiktív.

A hitelesség egyik oka valószínűleg – persze Coppola igényessége mellett –, hogy akkoriban még nem voltak divatosak az pár évvel később megjelent, abszintként pózoló kommerszek, és a hozzájuk elterjesztett cukorgyújtogatás. A későbbi filmekben nem ritka a töményen felhajtott, aftershave-színű (netán világító), időnként égetett cukorral fogyaztott „abszint”, függetlenül attól, milyen korban játszódnak. A mesés elemektől persze a Drakula sem mentes (hogyne, majd pont a Drakula), Mina az abszinttól könnyebb transzba esve felidézi az előző életét, és újból beleszeret a grófba… de mi örülnénk a legjobban, ha az abszintlegendák ilyen utalásokban merülnének ki.

hozzászólás