Home » Ajánló, Factice

Absinth Ďábel – Zeleného Stromu

Submitted by on 2011. 09. 09. – 18:28No Comment

A napokban egy kedves zenész barátom állított be hozzám, s mivel tudja, hogy milyen szenvedélyeknek hódolok, fülig érő szájjal rántotta elő a táskájából a The Rolling Stones „Big Hits” című, magyarországi utánnyomott bakelitlemezt, majd egy, az első pillantásra fél literes málnaszörpnek tűnő üveg cseh abszintot. A lemezen olyan slágerek kaptak helyet, mint a „Paint It Black”, a „Not Fade Away”, vagy akár a „Little Red Rooster”. Ez utóbbi kettő dalcím stílusosan passzol is málnaszörpös üvegben található szeszesitalhoz, melyen egy modern, Nicky Kulkulka „Dabel” képének cseh szkeccse felett az Absinth szón kívül csupán ez áll: Ďábel, mely magyarul annyit tesz: az ördög.

Mint az általános iskolás illemtanverseny második helyezettje, aki azon a kérdésen vérzett el a döntőben, hogy illik-e azt mondani valakinek, miután tüsszentett, hogy „egészségére”, annak rendje, s módja szerint, és természetesen a tanultak alapján meg is köszöntem az ajándékokat, s ha lett volna nálam egy lemezjátszó, azonnal fel is tettem volna a korong B oldalán található „As Tears Go Bye” című számot. Egészségünkre! – mondhattam volna, de a Kodály köröndi lakásban senki sem tüsszentette el magát, pedig jócskán az allergiaszezonban vagyunk már. Festjük az ördögöt a falra? Mindenesetre az italt – miután perceken át szemeztem természetellenes piros színével – egy hűvös, sötét helyre zártam, véget vetve a több ezer éves bibliai küzdelemnek, mindörökké legyőzve ezzel az ördögöt magát. Ámen.

Pár órával és egy Sziget-közeli élménnyel később még az éj leple alatt eszembe jutott, hogy találkoztam már ezzel a piros teremténnyel, s egyre inkább kezdtem a spájz irányába tekintgetni, ahová bezártam a bestiát.

Győzött! Tágra nyílt pupillákkal megigézve sétáltam ki mezítláb a rögtönzött börtön felé, s a kísértésnek áldozatul esve szabadítottam ki őt, elbukván a mennyek királyságát, s évezredekkel visszavetve a valódi zöld tündér eljövetelét. Megforgattam, megdörzsöltem a formás, bár inkább téglaformájú üveget, s rájöttem, nincs egyedül, többen vannak, s zöld színű testvérei is itt ólálkodnak már a Föld nevű bolygón… méghozzá a hipermarketekben és számos online italkereskedő kínálatában egyaránt. A zöld testvérről azonban egy másik írás foglalkozik majd.

Mit kell tudni a piros Ďábelről?

Szögezzük le, a piros (rouge) abszintok nem igazán terjedtek el sem az ital fénykorában, sem a rehabilitáció után. Színüket elsősorban a hibiszkuszvirágnak köszönhették mind a múltban, mind a jelenben egyaránt, de a modern, ám mégis minőségi abszintok esetén, ahogy korábban szó esett a Neuzeller kolostor Neue Liebe termékéről is, a színezéshez rózsát is alkalmazhatnak. Persze semmi esetre se essünk abba a hibába, hogy e két terméket a színükön kívül másban is megpróbáljuk összehasonlítani. Bűn és vétek. Hiába hirdetik egyes online üzletek azzal, hogy „nach alter Rezeptur hergestellt”, erre a mondatra kezdünk immunissá válni, még akkor is, ha minden buli partikalapácsa jelzőt is bitorolhatja.

A Wormwood Society „tiltólistáján” egyértelműen a hamisítványok közt kap helyet ez a cseh, 70%-os, a gyártó szerint cirka 10mg tujontartalmú faux abszint, mely egyaránt kapható 0,5 és 0,7 literes kiszerelésben is. Akik ezzel az üveggel, azaz magával az ördöggel szemezgetnek, s úgy gondolják, hogy kíváncsiságból kipróbálják, milyen is lehet egy piros abszint, nos, ne tegyék. Vagy ha mégis, válasszák a 0,5 literes változatot, hiszen a csalódás így anyagilag is elviselhetőbb. Félreértés ne essék, a korábbi Red Tunel 80 értékelése után bár úgy tűnhet, hogy szín alapján ítéljük meg az italokat, erről szó sincs. Sőt! Nagyon várjuk a már említett Neuzeller – Neue Liebe termékét, mely a klasszikus verte (Viridis Auxilium) után erősen várólistás, a többi kolostorbéli termékkel egyetemben.

A Ďábel értékelése itt olvasható.

hozzászólás