Home » Bárpult, Koktél

Három koktél Bénédictine-nel

Submitted by on 2011. 09. 21. – 18:41One Comment

A már korábban bemutatott Bénédictine ízében sok cukor és erős fűszerezés áll egymással szemben, így igen hasznos koktélösszetevő. Ellentétben például a keserűlikőrökkel és az abszinttal, nagyobb mennyiségben sem szorítja a háttérbe a többi hozzávalót.

Chrysanthemum
Lágyan fúszeres, kicsit lányos, kicsit édes, semmi sem dominál benne igazán, de egy igazi ínyencet ez nem riaszt el – akkor sem, ha történetesen férfi – hiszen kiegyensúlyozott és frissítő. Klasszikus abszintkoktél a 20. század elejéről.

  • 3 löket abszint
  • 1 rész Bénédictine
  • 2 rész száraz vermut

Jéggel összerázzuk, majd pohárba szűrjük. Narancshéjjal díszíthetjük.

B & B, azaz Bénédictine és Brandy
Az 1930-as években az Egyesült Államokban született koktélra aránylag hamar lecsapott a likőr gyártója: 1937-től előre palackozva is gyártják, azonban némileg fel is javították a B & B-t: a hozzákevert brandy őnáluk cognac, és az utolsó négy hónapnyi érlelést összekeverés után végzik.

A Bénédictine íze és édessége gyengül, a brandy (illetve cognac) pedig kellemes, odaillő hátteret nyúlt a kihígult ízhez. Leginkább arra való, hogy a Bénédictine-t azok is élvezhessék, akik túl „sűrűnek” találják. Ennek ellenére sem érdemes egyéves olcsóbrendivel elrontani; legalább egy VSOP, de inkább XO ajánlott hozzá (cognacból természetesen a VS is tökéletes).

  • 1 rész Bénédictine
  • 1 rész brandy vagy cognac

A Bénédictine-t brandys pohárba töltjük, majd a brandyt kanállal a tetejére rétegezzük.

Benedict
Minden koktélról elmondható, hogy nem lesz mindenki kedvence, de erről különösen. Már az illata is édes-parfümös, amit a likőr cukortartalma csak fokoz kóstoláskor. Aki irtózik a „női italoktól”, az igen messze kerülje el, de mindenki másnak megér egy próbát.

  • 1 rész skót whisky
  • 1 rész Bénédictine
  • Gyömbér a felöntéshez

A kétféle szeszt összekeverjük, majd jégre töltjük és felöntjük gyömbérrel. Egyes változatokban kevesebb jeget és csak egy rész gyömbért használnak.

hozzászólás