Home » Bárpult, Párlat

Az ismeretlen érlelt rum

Submitted by on 2011. 10. 05. – 12:00No Comment

A rum ízét mindenki ismeri. Annyiféle rumos (vagy legalábbis rum ízű) édesség létezik, hogy a rumíz szinte az alapműveltség része, talán többen ismerik, mint a közepes pálinkákra jellemző, masszív „pálinkaízt”. Meglepő, de ennek ellenére a legtöbb magyar egy hétéves rumot már nem ismer fel: leginkább konyakra vagy whiskyre tippel majd, és igencsak meglepődik, ha eláruljuk neki, mit ivott. A gond persze nem a magyarokkal van – a magyarázatot főleg az Osztrák–Magyar Monarchia történelmében találjuk.

Nagyon kevesen tudják, hogy Közép-Euórpában a kommersz rumnak (vagyis a tisztaszesz ízesítésével készült utánzatoknak) legalább 150 éves hagyománya van, az igazi rumok pedig egész a közelmúltig ritkaságnak számítottak errefelé. A Dél-Amerikából származó rum korán ismertté vált Európában, de a tengerparról távoli helyeken nem lehetett gazdaságosan megoldani a szállítását. Fergetegesen rossz hírét (a folyton részeg tengerészek mellett) annak is köszönheti, hogy a nádcukrot termesztő gyarmatok hiánya miatt több országban, így az Osztrák–Magyar Monarchiában is csak az utánzatai terjedtek el, sőt, ezeknek egész hagyománya alakult ki. A ma is ismert Stroh és Spitz (melyekből a magyarok szinte csak a 80%-os változatokat veszik) például 1832-ben, illetve 1857-ben jelentek meg, mint cukornádat sosem látott, fűszerezett „Inländerrumok”, azaz „belföldi rumok”. Mivel az igazi rumot a nádcukorgyártás melléktermékéből, a cukornádmelaszból főzik, Európában kézenfekvő alternatíva volt a répacukor gyártásakor fennmaradó melasz. Ezt olcsósága miatt kohászati célokra is használták öntőformák készítéséhez vagy fémhulladékok brikettezésekor, ezért a kohászok – mivel minden adott volt hozzá – gyakran megerjesztették és „rumot” főztek belőle, még ha a szeszfőzéshez nem is nagyon értettek. Az idősebb generációtól ma is halljuk időnként, hogy a rumtól megvakul és/vagy megbolondul az ember, amiről nem csak a zugfőzött répamelaszpárlatok és a szocializmus szégyentelenül rossz kommersz szeszes italai tehetnek, hanem az a tény is, hogy – olcsó alapanyaga miatt – sok helyütt évszázadokon át a rossz minőségű melaszpárlat volt a szegények legkedveltebb röviditala. A szegényeknek készült változatokon keresztül szerezte rossz megítélését az abszint, vagy százötven évvel korábban a gin is.

Az Európai Unió (mint minden félrevezető italcímkét) az Inländerrum elnevezést is betiltotta, majd 9 évvel később (2007-ben) eredetvédett osztrák italként engedélyezte a teljesen megváltoztatott, immár valódi rum fűszerezésével előállított Inländerrumot. A mai Inländerrum olyan valódi rum, mely rumot utánzó szeszes italt utánoz. A hazánkban gyártott Casino (50°) és Portorico (60°) szeszes italok marketingje is mindkét márkát hagyományos magyar italként állítja be, és valószínűleg jogosan, hiszen az ilyen italok a Monarchia egész területén népszerűek voltak. A rendszerváltás után megjelenő multik és a lassanként kialakuló koktélkultúra végül népszerűvé tették a Bacardit, Havana Clubot és más karib-térségi rumokat, sőt, már a 7 éves Havana Club is megjelent egyes szórakozóhelyeken… a kérdés csak az, ki kóstolta?

Havana Club Añejo 7 Años
Az itt bemutatott rumok közül talán ezt a kubai csodát ajánlanánk utoljára a kezdőknek – már csak az ára miatt is. Meglepően bársonyos és olajos, a tölgyfaíz pedig különösen erős, mindenkinek ízlik majd, aki szereti az érlelt szeszeket – a rum ízét kedvelőknek azonban elsőre nem lesz a kedvence. A rumízt kezdőként kifejezetten nehéz megtalálni benne, inkább csak az édeskés jelleg árulja el. Egy kis gyakorlattal érdemes hozzá később visszatérni, akkor már sokkal többre értékeli az ember.
Kapható: 7600 forinttól, 0,7 l, 40% alk.

Brugal Ron Extra Viejo
A rum angol szó, melyet sok más nyelv is átvett, így némi meglepetést okozhat, hogy spanyolul – tehát a rum hazájának tekinthető országokban – ron a neve. Az érlelés hossza nincs az üvegen (bár az Extra Viejo elnevezés XO-ra, azaz 6 évnél idősebbre utal), de ne ijedjünk meg, bőven hozza a 6-8 éves lágyságot és ízvilágot, ebben versenyez a Havanával is. Az érlelése elég egyedi: erős vanília, tölgyfa, mogyoró keveredik az édeskés ízben, az utóíze pedig húsz perc múltán is olyan, mintha vaníliás mogyorót szopogatnánk… ez pedig valójában igen-igen kellemes.
Kapható: 5000 forinttól, 0,7 l, 37,5%

Angostura 7 years
Az Angostura Bitters koktélkeserűről ismertebb gyártó 7 éves rumja azoknak ajánlott, akik a rumtól némi rumízt várnak első kóstolásra is. Sokra azért ne számítsunk, leginkább furcsa, lágy, édeskés whiskynek tűnik majd – már értjük, az indiaiak miért melaszból csinálnak whiskyutánzatot –, de jó hír, hogy különböző nemű és ízlésű alanyokkal megkóstoltatva is csak pozitív visszajelzést kaptunk (akárcsak a Brugalnál), azaz ki merjük jelenteni, hogy ez egy kellemes, finom ital, kitűnő bevezető a hosszabban érlelt rumok világába.
Kapható: 5500 forinttól, 0,7 l, 40% alk.

Ron Matusalem Clásico
A 7 éves Angosturára hasonlító dominikai rum, 10 éves solera-érleléssel. A három év különbség egy árnyalattal lágyabbá, és talán összetettebbé is teszi, de lényegében ugyanarra kell számítani.
Kapható: 5035 forinttól, 0,7 l, 40% alk..

Ron Flor de Caña (7 years)
A Brugal E.V-hoz igen hasonló, de markánsabb ízű Nicaraguai rum. Hozzá hasonlóan kissé mogyorós-vaníliás, „hordóízű” fajta, de mint az érlelés, mind a rumíz határozottabb, már csak a magasabb szeszfok miatt is.
Kapható: 4909 forinttól, 0,7 l, 40% alk.

Jéggel vagy tisztán?
Ez függ az ízlésünktől, az időjárástól (hőmérséklettől) és a hangulatunktól is. Egy 7 éves rumot még nem „bűn” jegelni, az ennél is sokkal idősebb rumok kedvelői gyakran megteszik. Az olvasóink többsége azonban vélhetően nem iszik 20 éves rumokat, így a 7 évesek – nagyjából 12 éves skót whiskyvel vetekedő – olajos lágysága valószínűleg magában is kellemes lesz. Olyan ez, mint az abszintnál a cukrozás: a legtöbbet érdemes nélküle és vele is kipróbálni.

hozzászólás