Home » Bárpult, Kiemelt, Párlat

Rakı – ha nincs otthon abszint

Submitted by on 2011. 10. 23. – 14:272 hozzászólás

A rakıról a legtöbben még nem is hallottak, pedig kitűnő ital – amikor a megrögzött abszintivó nem engedheti meg magának, hogy valódi abszintot töltsön a pohárba, akkor véletlenül sem az utánzatokhoz fordul, hanem a rakıhoz. Törökország egy hagyományos, ánizsos gyümölcspárlatáról van szó, de ne a magyar pálinkához hasonló italt képzeljünk el, és ne is a görög ouzót! Mi lepődtünk meg a legjobban, amikor hígítás után leginkább a borpárlatos fehér abszintokra emlékeztetett az illata.

A boros jelleg nem véletlen, hiszen mindkét jelenleg itthon forgalmazott rakı alapja tiszta szőlőpárlat – hagyományosan törkölyből, később fügéből is készült. Ezt úgy finomítják, hogy a gyümölcsös jelleg az ánizs mellett is tisztán érezhető marad, az erjedt „pálinkaíz” viszont ne jellemezze az italt. Elsőre azt hinnénk, még az ouzónál is távolabb áll az abszinttól, hiszen míg előbbiben többféle fűszer is előfordul (köztük az abszintnál ismert koriander és édeskömény), a rakıt csak ánizzsal fűszerezik. A gyakorlatban azonban a „suma” (avagy a gyümölcspárlat) és az ouzóénál nagyobb ánizsmennyiség együtt komplexebb és teltebb, abszintszerűbb italt ad az enyhébben fűszerezett, jellegtelen szeszből készült ouzónál, melynek ráadásul az itthon beszerezhető képviselői – szintén két ismert kivétellel – igencsak gyenge minőségűek.

Rakıból azonban szerencsére kizárólag a jobbfajta, 100% gyümölcs- és magas anetoltartalmú fajtákat exportálják (a török szabályozás szerint csak az alkohol 65%-ának kell sumának lennie, és az ánizs is lehetne kevesebb). A szőlő és az ánizs e nagyszerű elegye sokszor összetettebb ízű, mint egynémely egyszerűbb fehér abszint – üröm-ánizs-édeskömény szentháromsága ide vagy oda. Valóban, a rakı egy kissé megkérdőjelezi például a Kübler értékét, hiszen harmad-negyedannyi pénzért is a nyomában jár. A tapasztaltabbak hamar észreveszik, hogy ürmöt nem főztek bele, de egy jól eltalált szőlőpárlattal nem is hiányzik annyira, mint ahogy azt az ouzo alapján gondolnánk. Attól persze távol állunk, hogy holnaptól Magyar Rakı Társaságként folytassuk, hiszen a recepten nem sokat lehet variálni, de valószínűleg a legjobb ár/érték arányú ánizsos itallal állunk szemben, ami mellett a hasonló árú Pernod likőr is kínosan gyengének tűnik.

Hogyan igyunk rakıt?
A tömény rakıban – az abszinthoz hasonlóan – émelyítően erős az ánizs, ezért mindenképp érdemes hígítani. A szokásos 12% helyett hagyhatjuk kicsit töményebbre is, tehát ízléstől függően 2-3 rész vizet használjunk hozzá. Cukrozni eszünkbe se jusson, ez nem abszint.

A törökök – a reklámok tanúsága szerint – 2-3 decis csőpohárból fogyasztják, de ez ne kösse meg a kezünket, hiszen semmilyen italfajtához nem létezik univerzális és tökéletes pohárforma. Elég, ha kényelmesen meg lehet belőle inni 1,5–2 deciliter folyadékot, bár a magasabb poharak valóban előnyösebbek. Most pedig lássuk az általunk kipróbált márkákat!

Ari Raki – nem minden török, ami „raki”
Sajnos a rakınak még nincs sem eredetvédelme, sem európai szabályozása. Albániában és egyéb déli országokban divatos rakiát is szokás rakinak nevezni (ez arrafelé mindenféle gyümölcsalapú párlatok gyűjtőneve), de első versenyzőnk a török rakı halvány árnyéka. Figyelmesebbek rögtön kiszúrhatták, hogy a nevét latin i-vel írják, ugyanis német gyártmány – a németeknél nem ritkák az olcsó ánizsos szeszek, csinálnak például sambucát is. A szőlő csak egész halványan érezhető (talán nem is 100%-ban szőlő), az ánizs pedig erős, és nem is a legjobb minőségű – legyünk őszinték, émelyítő az egész – de cserébe barátságos áron, akár már 2300 forintért kapható 7 deciliter. Leginkább a „vegyünk valami ihatót olcsón” kategóriában versenyez, de töményen ezzel se nagyon próbálkozzunk. Ínyencek igen messze kerüljék el, és török vendégeinket se kínálgassuk vele, ha egy mód van rá. Az émelyítő jelleg némileg javítható egy csipetnyi édeskömény és/vagy valamivel több fekete üröm egynapos beáztatásával.

Yeni Rakı
A Yeni az egyik legkedveltebb rakı, természetesen török párlat, és mindent tud, amit az összetevők alapján elvárhatunk tőle. Halványan gyümölcsös illat, jófajta ánizs, a kettő között pedig jó összhang, amit persze az ánizs ural. 3700 forinttól kapható, 7 dl, 45% alk.

Efe Rakı
A korábban Enfes néven futott rakı hasonló árú és minőségű mint a Yeni, de az ánizs mögött erősebben érezhető az alappárlat. A határozottabb szőlőt egyesek hibaként érzékelik majd a Yenihez képest, de aki nem szereti „az ánizst ánizzsal”, annak inkább ez lesz a nyerő. 3600 forinttól kapható, 7 dl, 45% alk.

A két török márkával mindenki tetszését elnyertük az elmúlt hetekben, aki nem undorodik az ánizstól. Vajon mi történik, ha a törökök észreveszik, hogy ürömmel együtt lefőzve abszinttá válik, amit drágábban lehet eladni a világban? Nem bánnánk egy ilyen változatot sem.

hozzászólás