Home » Abszintológia, Ajánló

Nouvelle Vague, azaz szabad-e újítani?

Submitted by on 2011. 11. 28. – 10:18One Comment

Sokszor vitatott kérdés, hogy mettől (és meddig) tekinthető egy ital abszintnak, hol a határ a modern abszint és az abszintként pózoló saját találmány között. A Duplais-sorozatról ismert svájci Matter-Luginbühl szeszfőzde azzal újított, hogy árnyalatnyi kávét és kakaót csempészett egy abszintjába, mire a tradicionalisták rögtön felhördültek. Pedig a Nouvelle Vague – vagyis „új hullám” – bizony abszint, nem is akármilyen.

Az egész problémakörnek természetesen az az alapja, hogy 80 év tilalom után a legtöbb gyártónak eszében sem volt abszintot gyártani (hiszen az mérgező, meg amúgy is, foglalkozzon vele az, akit érdekel), hanem a saját kitalált hagyományukat kezdték építgetni a saját maguk által feltalált „abszintok” köré, ezzel tökéletesen összezavarva a köztudatot. Egyes gyártók ma is váltig állítják, hogy az italuk egy ritka, 19. századi ánizsmentes recept hajszálpontos betartásával készül (az eredeti gyártó időutazó lehetett, mert 20. századi színezékeket használt), míg mások egyszerűen letudják annyival, hogy „újítanak”, és nem a százéves abszintot akarják „szolgaian utánozni”. Valóban újítás, ha egy ital hozzávalóit és jellegét 90%-ban megváltoztatjuk, csak éppen illik neki új nevet adni (más kérdés, hogy az ilyen italok nehezen állnának meg a saját lábukon).

A Nouvelle Vague viszont abszint maradt. Semmi forradalmi nincs benne azon kívül, hogy a felhasznált fűszerek közt halványan megjelenik a kissé szokatlan kávé és kakaó is, elvégre az abszintból semmilyen fűszer nincsen „kitiltva”, amíg a párlat hozza a jellegzetes „abszintízt”, amit a párolt üröm és ánizs minimuma ad. Az illatban még kissé ijesztő csokiskávé-jelleg az ízben visszafogottabbá válik, főleg cukor nélkül, és jól illik a Duplais abszintok erősen ürmös ízéhez. Aki nem szereti a kávé aromáját, annak mindezek ellenére sem nagyon ajánlanánk, de a különlegességre vágyók és kávéimádók számára mindenképp kötelező.

(A Nouvelle Vague értékelése itt olvasható.)

hozzászólás