Home » Hírek

Az új Pernod

Submitted by on 2011. 12. 18. – 08:34One Comment

Az abszint az elmúlt évtizedben maradéktalanul újjászületett, még ha ez nem is mindenhol vehető észre: a Just-drinks.com jelentése szerint a hagyományos márkák mára a világpiac 70%-át uralják, míg a cseh „absinth¨ 20, az egyéb hamisítványok pedig 10 százalékot tesznek ki. Valami mindenképp lehet a fenti számokban, mert a jelentésben az is szerepel, hogy már a Pernod Ricard is vállalhatatlannak tartja a saját – az abszint és az ánizsos bitter határán táncoló – termékét.

„Igaz, már piacra dobtunk egy abszintszerű terméket [a francia tilalom feloldása előtt], de kellemetlennek éreztük, hogy olyan italt terjesztünk, ami nem teljesen autentikus abszint. Miután a Franciaországi korlátozások 2011-ben megszűntek, úgy döntöttünk, hogy felgyorsítjuk az abszintmárkánk újjáélesztését, mind magát a terméket, mind az exportját illetően.”

– Jean Francois Collobert, a Pernod Absinthe nemzetközi igazgatója.

Ha valakinek nem volna világos a Pernod Ricard jelentősége az abszintgyártásban: a cég egyik régi jogelődje (a Maison Pernod Fils) kezdte meg a svájci eredetű abszint franciaországi gyártását 1805-ben, és az abszint 1915-ös betiltásáig (illetve Spanyolországban egészen az 1960-as évekig) a Pernod volt a tökéletes abszint szinonimája.

Ezzel a hagyománnyal mára a cég élesen szakított, most pedig végre beismerte, hogy az eddig „eredetivel azonosnak” titulált „Pernod aux extraits de plantes d’absinthe” (az Egyesült Államokban ugyanez „supérieure” utótaggal) még csak nem is teljesen abszint, de az öröm még valószínűleg korai, legalábbis azok számára, akik a Pernod Fils feltámadását várják. Alan Moss megtalálta és blogján közzétette az Egyesült Államokban ez évben elfogadott új címkét, melyen immár a Pernod Absinthe Supérieure név látható. Más lényegi eltérés nincsen a korábbihoz képest, és a hátsó címke szerint továbbra is tartalmaz szintetikus színezéket.

A nyilatkozat egyébként sem mentes a ferdítéstől, ugyanis Franciaországban már 1988 óta szabad abszintot gyártani, és ezt más francia márkák meg is tették – olyannyira, hogy az ital újjászületésében a prémium francia abszintok játszották a legnagyobb szerepet, és ma is nehéz versenyre kelni velük. A francia tilalom idei eltörlése szimbolikus: már csak a név volt tiltott, és az is csak az országon belül eladott palackokon. (2010-ig az édeskömény egyik hatóanyagát is korlátozták, de ez az abszintfőzdéknek láthatóan nem okozott gondot).

Az új címkéből természetesen nem következik, hogy üres ígéret lenne a márkafejlesztés – kíváncsian várjuk, mi lesz az új mérce, amit a Pernod az „ipari” márkák számára állít.

A Just-drinks.com jelentésének összefoglalója itt olvasható.

Folytatás:
Az új Pernod hamarosan megjelenik
Nesze, csalán – megérkezett az „eredeti Pernod”

hozzászólás