Home » Hírek

Eredetvédett abszintok az Európai Unióban

Submitted by on 2012. 02. 03. – 18:49One Comment

Az új árujelző egyik jövendő képviselője: Vieux Pontarlier

A francia Nemzeti Minőség- és Eredetügyi Intézet február 2-án elfogadta és az Európai Bizottság elé terjesztette az Absinthe de Pontarlier, avagy a pontarlier-i abszint földrajzi árujelzőjére benyújtott tervezetet. A lépés remélhetőleg nem csak megakadályozza Svájcot abban, hogy kizárólagosan svájci italként ismertesse el az abszintot, hanem előmozdítja az „abszint” elnevezés uniós szabályozását is.

Az abszint törvényi rehabilitációja eddig igencsak döcögősen haladt. 1988-ban EU-rendeletet hoztak a szeszes italok maximális tujontartalmáról, és ezzel – bár ez az akkori téves elméletek miatt rejtve maradt – technikailag lehetővé tették a hagyományos abszint gyártását. Franciaország válaszként toxikológiailag indokolatlan korlátozásokat vezetett be az édeskömény hatóanyagára, és továbbra is tiltotta az „absinthe” elnevezést, hogy – az egyesek szerint Franciaország szégyenének számító – ital semmilyen formában ne jelenjen meg újra a francia piacon. Mindkét korlátozás megkerülhető volt, így a csehek által elindított „abszintdivat” nyomán a francia abszintok és hamisítványok is terjedni kezdtek.

2005-ben azonban az abszint szülőhazájában, Svájcban is engedélyezték a zöld tündért, és – egyedülálló módon – törvényben szabályozták a gyártását. Mivel az Európai Unióban abszint nevű italtípus hivatalosan máig sem létezik, 2010-ben Svájc – mint Unión kívüli ország – a La Bleue, Absinthe és Fée Verte elnevezések elismerését kérte az Uniótól, mint egyedülálló svájci árujelzőkét. Az abszintnak azonban jópár országban bőven 100 éves (és sok helyütt már feltámasztott) hagyománya van, ezért Franciaország 2010 tavaszán inkább eltörölte az édesköményre vonatkozó korlátozást, majd szűk egy évvel később az „absinthe” elnevezések tilalmát is.

A közeljövőben hivatalossá váló Absinthe de Pontarlier pontos szabályozása még nem ismert, de Pontarlier környékén kell majd készülnie, kötelező hozzávalói pedig az európai (azaz nem csillag-) ánizs és a fehér üröm lesznek, melyeket rézüstökben kell majd lepárolni. Pontarlier a francia abszintgyártás kezdetének helyszíne volt – itt készültek a legkeresettebb abszintok 1805-től egészen az ital 1915-ös betiltásáig. Nem meglepő, hogy a klasszikus francia abszint feltámasztását is részben egy itteni főzdének köszönhetjük.

Frissítés: A pontarlier-i abszint zavaros eredetvédelme

hozzászólás