Home » Bárpult, Koktél

Café Royale

Submitted by on 2012. 02. 23. – 13:00No Comment

Többféle szeszes kávé is kapcsolódik az abszinthoz, de egyik sem úgy, ahogyan a 19. századi, enyhén alkoholos Café Royale. Az elkészítése a 4. ponttól talán ismerős:

  • A forró feketekávét forró csészébe töltjük (vagy mikróban felforraljuk).
  • A tetejére óvatosan két teáskanál brandyt rétegzünk.
  • Evőkanalat teszünk a csészére, bele kockacukrot és brandyt, majd pár másodpercig hagyjuk melegedni.
  • Meggyújtjuk a kanál tartalmát. (figyelem: a láng nappali fényben szinte láthatatlan!) Felmelegedve még a leggyengébb, 36%-os brandyk is meggyulladnak.
  • Megvárjuk, míg az egész kialszik, majd a kanál tartalmát elkeverjük a kávéval.
  • Ízlés szerint tejet, tejszínt is adhatunk hozzá.

A brandy meggyújtása miatt minimális alkoholtartalmű, édeskés brandyillatú kávét kapunk.

Nade hogyan lett a századfordulós Café Royale meggyújtásából mai abszintdivat? Valószínűleg sosem derül ki, mi járt a fejében a cseh „absinth” megalkotóinak az 1990-es években, azt azonban nyilván hamar észrevették, hogy a hígítás – ami az eredeti abszintnak drámai hatást kölcsönöz – az ő terméküknek nem épp válik javára. A töményen még inkább szájvízre emlékeztető italuk hígítás után uszodavíz-jellegbe csap át, ami még a reménybeli drogosoknak sem imponálna, így valószínűleg kapóra jött Irving Ramsey Wales lángoló Café Royale-t ábrázoló festménye, és örömükben talán ők maguk is elhitték, hogy az 1887-ben megfestett Lézengők egyike cukrot és abszintot éget a csészéjében. (A lángoló szesz persze nem egy ritka találmány, akár a flaming sambuca is adhatta az ötletet.) 1998-ban egy brit üzletember meglepve látta a prágai kocsmákban újonnan elterjedt szokást, és felkarolta a legendás (illetve legendásan rossz) Hill’s Absinth-tal egyetemben. Ezzel meg is történt a baj: a valódi abszinthagyomány helyére „kitalált hagyományt” erőltettek, ami 20 éve folyamatosan segíti az ihatatlan „abszintnak látszó tárgyak” eladását, és persze a valódi abszint lejáratását.

A Café Royale hamar megmutatja, hogy őhozzá jobban illik ez az egész tüzeskedés: a kockacukor véletlenül sem ég meg, mivel hamar szétesik a lángoló brandytócsában, és a brandy is hamar kialszik magától, hiszen 36–40% szesztartalmával begyulladni is csak előmelegítve tud. A kávé íze nem változik meg igazán, hanem finomabbá, kerekebbé válik. Mivel az alkohol egy része elég, azoknak is ajánlott, akik egyébként nem szeretik a szeszes kávékat: a caffé correttóval és más „bélelt kávékkal” ellentétben csak a brandy aromája jelenik meg, a szeszes jelleg elmarad.

Irving Ramsey Wiles (1861-1948) -- The Loiterers, 1887.

hozzászólás