Home » Ánizsos, Értékelés

Pernod (Spiritueux Anise)

Submitted by on 2012. 06. 14. – 10:582 hozzászólás

Összegzés: ★★★☆☆ 2,6

A Franciaországban 1915-ben megszűnt Pernod Fils abszint távoli utódja, mely kezdetekben az abszintot próbálta pótolni, később pedig külön kultuszt teremtett. Az ital kategorizálása az eredeti címkén nem egyértelmű (lényegében hiányzik), de a gyártó magyar leányvállalata „ánizslikőrként” nevezi meg.

Nem tévesztendő össze az egyéb Pernod termékekkel:

                                                                                         

Megjelenés ★☆☆☆ 1,5                            
Louche ★★★☆☆ 3,0
Illat ★★★☆☆ 2,5
Íz ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5
Összhatás ★★★☆☆ 3,0


Értékelő: Ádám (2012.06.13.)

Hivatalos honlap: Pernod

Megjelenés
Mesterséges levélzöld. Maga az árnyalat jó, és csak alig feltűnően rikít. Laikus szem számára a pohárban természetesnek hat, de hígítás közben nem fakul.

Louche
Szinte azonnal teljessé válik, ami a 40% szesz mellett normális. Hígítás közben és után is vastag, és látható a hozzáadott cukor kavargása is. Igazán látványosnak semely pillanatában nem nevezném, hacsak nem életében először lát louche-t az ember. Hígítás után igen homogén, nincsenek árnyalatai.

Illat
Igen gyenge. Halvány csillagánizst és valami még halványabb, nem túl bizalomgerjesztő (mosószer/pocsolya/erjedt gyümölcs, kinek mi) hátteret lehet kivenni.

Íz
Nagyjából frissítő, de igen egyszerű és csak valamivel erősebb az illatnál. Leginkább a cukrot és a csillagánizst érezni, a címkén beígért fűszerkeverék pedig enyhe száraz ellensúlyként jelenik meg; kissé gumicsőre vagy műanyagra emlékeztet (főleg a korty végén), de a csillagánizs elfedi annyira, hogy összességében ne legyen kellemetlen. Komplexnek a lapos ízek és a csillagánizs dominanciája miatt ezzel együtt sem nevezhető, és maga a csillagánizs sem kimondottan telt ízű.

Lecsengés
A végén vizes és cukros, a csillagánizs azonban közvetlenül ezelőtt a legkellemesebb. Nem kellemetlen az utóíz sem, de a sok cukor okozta „összetapadós” érzést jólesik leöblíteni.

Összhatás
Ebben a likőrben semmi nincs elrontva, mondhatni kihozták a hidegutas technológiából a legjobbat, de ez épp csak szalonképes szintet jelent, és az ár/érték aránya sem az igazi. A prémium ánizsos italok kedvelőinek nem sok mindent tartogat, inkább művelődés gyanánt érdemes megismerkedni vele. Részemről maradok a török rakınál.

hozzászólás