Home » Hírek

A belga gyűjtemény

Submitted by on 2012. 06. 20. – 20:24No Comment

Április környékén a 19. század közepéről származó abszintgyűjtemény jelent meg egy italrégiségekkel foglalkozó holland webáruházban. Az üvegeket 1906-ban Belgiumból Németországba menekítették a tilalom miatt, ahol megfeledkeztek róluk. A webáruház felajánlott egy mintát a Wormwood Society-nek, ahol Brian Robinson igen rendhagyó abszintnak találta.

Még az sem egészen biztos, hogy muzeális darabról van szó. A régi abszintokra jellemző barna színét több jel szerint is inkább fahordós érleléstől, mint lebomlott klorofilltól kapta, amivel az eddig ismert abszintok közt teljesen egyedülálló. A minőségi abszintot régen szokás volt (és jobb helyeken ma is az) pár hónapig, vagy akár 1-2 évig is érlelni, de nem tovább. Nemcsak a hígítás utáni szürkés árnyalat, de az erős vaníliás, szerecsendiós és gyömbéres jegyek is hosszasabb fahordós érlelésre utalnak, melyek finom, de összetettségétől megfosztott abszintízt és -illatot kísérnek.

Az üvegeken sem címke, sem egyéb (például a pecsétviaszra nyomott) márkajelzés nincsen, vagyis az egyediségét valószínűleg magánúton történt érlelésnek és palackozásnak köszönheti, de talán még a lepárlás sem nagyüzemi volt. Az eredetisége mellett szól a párlat 19. századi stílusa és kitűnő minősége is (a miénkhez hasonló értékelési rendszerben 4,5/5 pontot ért el), habár az átlagosan félmillió forintnak megfelelő palackonkénti ár valószínűleg a legügyesebb hamisítók fáradozásait is megérné.

Kép: Wormwood Society

hozzászólás