Home » Hírek

Az EU szabályozná az abszintot

Submitted by on 2012. 07. 10. – 19:46One Comment

Frissítés: Az EU-parlament leszavazta az abszint tervezetét (2013. 03. 13.)

Ahogyan az Absinthe de Pontarlier, avagy a pontarlier-i abszint jövendő eredetvédelme kapcsán sejthető volt, az Európai Unió tervei szerint maga az abszint is egy szabályozott italkategóriává válik a közeljövőben. A Spirits Business cikke szerint az Unió már tárgyal az érdekeltekkel az abszint definíciójáról.

Az elmúlt tíz évben valódi abszintfőzdék tucatjai jelentek meg Európában, így egyre nagyobb nyomás nehezedik az EU-ra a tengernyi hamisítvány ügyében. Utóbbiak általában az abszint által inspirált, de tőle egyértelműen különböző (és sokszor a legkevésbé sem minőségi) szeszes italok, melyek csúnyán lejáratják az abszintot, már csak azért is, mert általában 50-80%-os röviditalként fogyasztják őket.

Az érdekeltek még tárgyalnak az abszint definíciójáról és gyártási módszereiről, de mindenképpen a hagyományos, minőségi abszintra szeretnék korlátozni az elnevezés használatát, és egyes gyártók nem engednék meg, hogy Franciaországon és Svájcon kívül készült italok is viselhessék a nevet – annak ellenére, hogy legalább hat másik EU-országban készülnek világszerte elismert, felsőkategóriás abszintok. A minőség iránti elkötelezettség azt is jelentheti, hogy a – 19. században még pótmegoldásként ismert, de ma már igen elterjedt – hideg úton készült, azaz alkoholhoz kevert eszenciákból álló változat sem nevezhető majd abszintnak, de minden esetben várható, hogy a Magyarországon közkedvelt márkák szinte kivétel nélkül megszűnnek majd „absinthe”-nak lenni.

A Wormwood Society fórumán többféle aggodalom is felmerült a hírrel kapcsolatban. Habár maga a törvényi definíció fontos lépés lenne, az abszint minőségéért folytatott harcot olyan gyártók óhajtják a kezükbe venni, melyek nem, vagy alig gyártanak minőségi abszintot, és valójában inkább a francia üzleti érdekek felé próbálják terelni a szabályozást, akárcsak az Absinthe de Pontarlier esetében. Most is felmerültek ugyanis olyan – szakmailag és történelmileg védhetetlen – javaslatok, hogy az abszintnak ne csak a maximális, hanem (nem is annyira) minimális tujontartalma is kötött legyen, és francia-svájci eredetvédelmet kapjon – a két korlátozás külön-külön is likvidálná az amerikai márkákat, és már az első is sok európai márkának okozna kellemetlenséget. Brian Robinson szerint hasonló propagandaháború készülhet a „tujonmentes” abszint ellen, mint amilyet a cseh hamisítványok gyártói indítottak az abszint 2007-es USA-beli megjelenése után.

Folytatás: Milyen lesz az EU-abszint?

hozzászólás