Home » Abszintológia, Kiemelt

A louche titkai – 1. mire fel az agyonhígítás?

Submitted by on 2012. 08. 06. – 19:07No Comment

Az abszint különleges ital, emellett a legobjektívebb gondolkodással sem lehet elmenni. Ez a különlegesség rengeteg látszólagos ellentmondást hordoz, például, hogy miért kell sokkal kisebb alkoholtartalommal elfogyasztani, mint bármelyik másik égetett szeszt vagy likőrt, még ha azt esetleg értjük is, hogy miért palackozzák a többinél erősebben. A rövid válasz az, hogy így a legjobb, erre van kitalálva, és minden normális ember így itta, amíg tiltott, mítikus itallá nem vált, a dolog megértéséhez azonban több tévképzeten át vezet az út.

Egyes kultúrák számára egyfajta tabu a röviditalok hígítása, ilyen – vagy legalábbis sokáig ilyen volt – a magyar kultúra is. Az abszint mint nem röviditalként fogyasztandó égetett szesz tehát sokaknak már ezen a ponton kultúrsokkot jelent, és további gond, hogy a hazánkban elterjedt hamisítványok többsége valóban ízetlenné válik, ha igazi abszintként próbálják őket fogyasztani. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a röviditalokat sem a fogyasztási szeszfokukra főzik, hanem hordós érlelés előtt érlelhetővé, palackozás előtt pedig ihatóvá hígítják őket (lágy- illetve desztillált vagy forrásvízzel), és csak különlegességként forgalmaznak „brut d’alambic” (ahogyan az üstből kifolyt) vagy „cask strength” (hordós erősségű, vagyis ahogyan a hordóból lecsapolták) párlatokat. Mindez pedig nem a modern szeszipar átverése és nemcsak a lepárlótornyos italokra vonatkozik, hanem minden szakszerűen lefőzött alkoholra, beleértve a kisüstit is.

1. tévképzet – a palackozott ital már fogyasztásra kész
Ezt csak a teljesség kedvéért említjük, és egy korábbi cikkünkben már egyébként is foglalkoztunk vele: minden igazi abszint esetén létezik egy bizonyos 45–80% közötti alkoholtartalom, ami alatt megkezdődik a louche-hatás, és az abszint többé nem tárolható. Emiatt az üvegben lévő abszint alkoholtartalmának semmi köze ahhoz, hogy milyen töményen érdemes meginni. Érdekesség, hogy a pastis és a Pernod likőr is az abszinttól örökölte a kötelező hígítás hagyományát, azok esetében mégis mindenki elfogadja, hogy jól felhígítva fogyasztandók.

2. tévképzet – nem azért tömény, hogy lónyálat csináljunk belőle
Az abszint gyógykészítményként kezdte pályafutását, vagyis az alkohol csak az oldószer szerepét játssza a receptben (ellentétben a növényi likőrökkel, melyeknél a gyógykészítményes múlt jellemzően csak örökzöld marketingfogás, és alkoholtartalmukhoz mérten csak igen kis mennyiségű növényi anyagot tartalmaznak). Az abszint tehát csak praktikus okokból lett égetett szesz – más módszerrel nem készíthető el. A növényi olajok kiáztatásához tömény szeszre van szükség, a lepárlás pedig nélkülözhetetlen a nyers, kellemetlen ízek (köztük az üröm keserűségének) elválasztásához. Az igazi abszint adott alkoholmennyiség mellett rengeteg növényi anyagot tartalmaz, ezért három centiliterében egy egész vizespohárra való ízanyag található. 40-50%-ra hígítva még mindig émelyítően erős és olajos, és ettől az ízei is teljesen összemosódnak.

3. Tévképzet – ha nem is tömény, azért legalább likőrös legyen
Itt már bőven 40%-os hígítás alatt járunk, így ez a pont már részben ízlés kérdése, de sokan maradnak le miatta a teljes ízélményről. Míg hagyományosnak a 11–12%-os hígítás nevezhető (ez a klasszikus 68–72%-os párlat környékén 1:5 arányt jelent), sokan várják el az abszinttól a „röviditalos” ízerősséget, ami nagyjából 20-25% környékén áll be. Ilyenkor az ánizs és az alkohol töménysége, még ha nem is feltétlenül kellemetlen, elfedi a finomabb árnyalatokat, így az abszint nagyjából kellemes, de halványan émelyítő és nem különösebben érdekes ital lesz, ami főleg a prémium márkáknál tekinthető pazarlásnak.

Az abszint igazi karaktere
Az abszintra legjobb a borhoz hasonló italként tekinteni: határozott, de nem tömény ízek, háttérben maradó alkohol, finom árnyalatok sokasága várható el tőle – éppen ezért fontos a megfelelő minőségű, semleges ízű víz használata. Az ilyen italért persze nincs mindenki odáig, így az abszintot nem feltétlenül bűn 12%-nál valamivel töményebben fogyasztani, de mindenkinek melegen ajánlott, hogy legalább egy pár alkalom erejéig próbálja meg kihozni belőle ezt a maximumot, akár cukorral sikerül elérnie, akár anélkül.

hozzászólás