Home » Aktuális, Korzó

Strand, símaszk és a Sex On The Beach koktél

Submitted by on 2012. 08. 10. – 18:46No Comment

Szögezzük le, nem vagyok egy nagy strandoló. Mi több, egyáltalán nem járok strandra. Valahogy sohasem vonzott az, hogy kimenjek a hőségre, aztán csak ezért lehűtsem magam a mocskos vízben majd minden második pillantásom a part felé vessem, nehogy bárki is ellopja az őrizetlenül hagyott holmim. Mert ilyen világban élünk. Inkább koktélozgatok. Nem mintha bármit is tudnék tenni, ha látnám, hogy elemelik az olcsó papucsom, az agyonmosott törölközőm, a táskám, a napon felpúposodó telefonom, lakáskulcsom, a tárcám, vagy abból a barátnőm – vagy a barátnőm húgának – fényképét, esetleg a langyos citromos söröm – helyett a Sex On The Beach koktélom. – Ki iszik ma még ilyet?

Nincs mit tenni, a lehetőségeim száma véges. Megpróbálkozhatnék azzal, hogy segítségért kiáltok, de félő, hogy a Baywatchban C.J. Parkert alakító Pamela Anderson helyett egy, a karórájával beszélgető szőrösmellű ex-alkoholista, egy Mitch Buchannon-szerű figura ugrana utánam a derékig érő vízbe, s próbálna újraéleszteni, ki tudja milyen módokon, ahelyett, hogy a szezonális garázda után eredne és visszahozna legalább egyet az elcsórt tárgyaim közül. Mondjuk a barátnőm húgának fényképét. Vagy az italom.

Szögezzük le, nem vagyok egy nagy strandoló. Mi több, egyáltalán nem járok strandra. Valahogy sohasem vonzott az, hogy kimenjek a hőségre, aztán csak ezért lehűtsem magam a mocskos vízben, majd minden második pillantásom a part felé vessem, nehogy bárki is ellopja az őrizetlenül hagyott holmim. Mert ilyen világban élünk. Inkább koktélozgatok. Nem mintha bármit is tudnék tenni, ha látnám, hogy elemelik az olcsó papucsom, az agyonmosott törölközőm, a táskám, a napon felpúposodó telefonom, lakáskulcsom, a tárcám, vagy abból a barátnőm – vagy a barátnőm húgának – fényképét, esetleg a langyos citromos söröm – helyett a Sex On The Beach koktélom. - Ki iszik ma még ilyet?

Velence, a szegény ember Balatonja

Másik lehetőségem, hogy Gyurta Dani nyomdokaiba lépve, fejemben A valkűrök lovaglásának wagneri dallamával vetem magam a habokba és úszom a part felé, esélytelenül persze, majd gátfutó klasszissá vetkőzve, pontosabban öltözve ugrálnám át az egymás hátát kenegető szerelmes párokat, és szőrösmellű Michael Knightként teríteném le az elkövetőt a strandröplabdás lányok és a lemezjátszók mögül kipattanó ex-pornós celeb-DJ csajok tapsviharában. – Igen, álmomban még mindig gyakran nyomkodom KITT Turbo Boost gombját, meg húzkodom a lemezjátszón a fadereket.

Apropó, vicceset látni és hallani

Minap, a strandolás helyett sznoboskodva, egy pohár Sex On The Beach koktélt kortyolgatva (ami maximum a celeb-DJ-k szettjeire gerjedő tizenévesek között sznobság), a The New York Timest bújva akadt meg a szemem egy íráson. A beszámolók arról szóltak, hogy Qingdaoban, Kína keleti provinciájában a strandon új divat honol. Már amennyiben az egészséges életmód éspervagy a hülyeség divat lehet.

Egy kisfiú, amint meglátta, hogy két neonszínű símaszkot viselő hölgy emelkedik ki a hullámokból, azonnal az anyjához rohant. A látvány valószínűleg a világmegváltani’ készülő James Bondot is sokkolta volna, pedig nála jobban senki sem ismeri a tengerből kiemelkedő hölgyek varázsát – elég csak Ursula Andressre gondolni az első Bond-filmből, az 1962-es klasszikus Dr. No-ból.

Strand, símaszk, és a Sex On The Beach koktél

Ursula

Persze, eszünkbe juthatna Anita Ekberg Fontana di Trevi jelenete is a Dolce Vitából, vagy akár – csak hogy haza is beszéljek egy kicsit – az Unicum reklámplakátokból jól ismert, enyhén beszívott hajótörött egyaránt. (Zwack Péter (1927. május 21. – 2012. augusztus 5.), nyugodj békében! – A szerk.)

Akik látták a két lubickoló hölgyet, azonnal fel is tehették a kérdést, először a döbbenettől dadogva saját maguknak, majd némi bátorságot gyűjtve a hölgyeknek is: miért hordják ezeket a furcsa maszkokat? Nos, a válasz pofonegyszerű: keleten ismét divat a fehér bőr!

A fehér bőr gyakorlatilag az 1920-as évig dívott, majd ezt követően vált trendivé a napbarnított árnyalat. Áldjuk is érte – szó szerint – az eget, és a fotósokat, pornófilmeseket. Az ok, amiért a fehér divat lehetett, hogy azon nők, akiknek a bőrük barna, nem tehetik meg, hogy otthon párnák és pezsgőspalackok közt henyéljenek, hanem – többségében – a napon, illetve a nap alatt dolgoznak, azaz a legkevésbé sem mondható el róluk, hogy a tehetősek körébe tartoznának – következtetésképp mi közük lehetne a divathoz egyáltalán?

A XX. század elején a nyugati kultúra szakított ezzel az enyhén szólva is megbélyegző felfogással, majd ezt követően már Hollywood (ezekben az években még Hollywoodland), még pontosabban a hollywoodi színésznők kezdték diktálni a divatot. Hol másutt, mint a vörös szőnyegen?

The New York Times

The New York Times

Keleten a helyzet változatlan

A maszkokat viselő, elsősorban középosztálybeli hölgyek válasza a fentieket, azaz a világos kontra barnított bőr közti „osztályharcot” tükrözi. Elmondásuk szerint félő, hogy bőrük sötétebb árnyalatúvá válik a barnulástól, s az is lehet, hogy így a part menti kikapcsolódásuk után még sokáig kétkezi munkásoknak nézik majd őket a környezetükben. Egy népi demokratikus, hivatalosan is munkaorientált államban ez igen furcsa szemlélet a dolgozó fehérnéptől.

Nem mellesleg Kínában több drogériában is kaphatóak olyan krémek és különböző ápolószerek, melyek az arcbőr természetes színét kívánják megőrizni (White Snow, Snow White, stb.). Ezek, a mi pénztárcánkhoz mérve kifejezetten drága testápoló (?) szerek.

The New York Times

The New York Times

Ne gondolja senki, hogy csak pár középkorú hölgy aggatja magára hóbortból és unalomból az egyébként mexikói pankrátorok (luchador) maszkjaira hajazó strandfelszerelést! A The New York Times beszámolói szerint volt olyan hölgy, akinek könyörögnie kellett a boltban, hogy hozzájuthasson egyhez. A maszkok elterjedése, az internetre felkerülő fotók és az újságcikkek felkeltették a közigazgatás figyelmét is, és a helyi önkormányzatok – minőségellenőrzésre hivatkozva – egyelőre megtiltották a vállalkozásoknak a maszkok további árusítását. Fű alatt persze 20 renminbi körüli összegért (cirka 3 USD) még mindig kapható a maszk; a boltosok pedig nem értik, miért kell a kormánynak ebbe (is) beavatkoznia.

Most, hogy végre itt a nyár, és meleg az idő, megiszom a Sex On The Beach koktélom, és míg anyu öltözik, s apu ideges, én azért biztos, ami biztos elmormolok egy (vagy több) imát, hogy ez a viselet hazánkban, vagy csak amerre magyar férfitársam strandra jár, ne terjedjen el soha. Nem önzőségből, vagy magam miatt – hisz én még csak strandra sem járok soha –, hanem mert mégis lehet valami abban, amit Kovács Esztike énekel a Pancsoló kislány című többnyári slágerében, hosszú évek óta, amióta nekünk a Balaton a Riviéra és a White Russian a fehér májunk gyógyszere.

Sz. Cár Péter

SHTREND.HU

http://www.shtrend.hu/index.php/kult/strand-simaszk-es-a-sex-on-the-beach-koktel

hozzászólás