Home » Aktuális, Korzó

A könnyek nem hazudnak!

Submitted by on 2012. 08. 23. – 19:23No Comment

Bús szívből énekelni édesen, oly nehéz, oly nehéz! – dalolta Szécsi Pál táncdalénekes, kinél több könnycseppet talán csak egykori szerelme, Domján Edit színművésznő, vagy Seress Rezső zeneszerző híres-hírhedt öngyilkos eposza, a Szomorú vasárnap fakasztott a történelmi popszakma – és ez utóbbi esetben a helyszínelők – nem létező oltárán.

Hogy mi a helyzet könnytémában másutt, különösképp a gasztronómiában? Őszintén nem tudnám megmondani, mivel e tekintetben, konyhai jártasságomnál fogva, arra is képtelen vagyok, hogy egy normális, másnaposságűző hagymástojást készítsek anélkül, hogy ne válna a szemem ízig-vérig EU-konform, vágóhídi hangulatot idéző, nagyüzemi egéritatóvá.

Persze, ahány könny, annyi érzés. Sírhatunk bánatunkban, örömünkben, de ásítás és tüsszentés közepette is, ám a fentebb említett félig-meddig ittas hagymaszeletelés sem lehet kivétel. Helyzetünkön az sem segít, hogy magyarok vagyunk, így jószerivel, hányatott sorsunknál fogva, a vigadás is csak sírva megy nekünk.

Akit pedig gyermekként fosztottak már meg kedvenc játékától az óvodában, vagy esett hanyatt a téren, érte valamilyen nagyobb fájdalom, esetleg törték össze a szívét, az arcán patakzó könnyet akarva-akaratlanul megkóstolva azt érezhette, hogy az íze sós. A további ízleléses esetekre való kitérést a tizennyolcas karika hiányában és az olvasók erkölcsi egészségének megőrzése érdekében mellőzném.

Visszatérve a gasztronómiára, a panelkonyhákban, vidéki házakban oly sűrűn előforduló házi áldáson kívül, melyet szüleink, nagyszüleink kívülről, a leves kóstolgatásával egy időben fújtak, megtanulhattuk, hogy főzni csakis szívvel és lélekkel lehet, illetőleg egyes családfői temperamentum alapján, szabad.

Aláírom, néha kell egy levesbe zöldség és hús is, de a vegetán kívüli fűszerezés, sózás-borsozás sem elhanyagolható szempont, akárhol, akárkinél is étkezzünk, legyen szó családi ebédekről, baráti vacsorákról, vagy akár az elsietett reggeli gyorséttermekről.

 

A Hoxton Street Monsters Supplies-ház, amely 1818 óta szolgálja ki legálisan a legaljasabb emberi vámpírok, vérfarkasok és más éjszakai teremtmények perverz igényeit, új termékkel, pontosabban öt új, különleges fűszerrel állt elő és tette le névjegyét a gasztrovilágban. A termék célközönsége ennek megfelelően nem a franchise étteremláncok, de még csak nem is a portájuk konyhájában lábos fölé görnyedő (ám mégis a legfinomabb húslevest főző) ténsasszonyok, hanem a józanész határait feszegető hedonista ételanarchisták egyre szélesedő köre. A só, melyet forgalmaznak, kizárólag friss emberi könnyből készül, melyet az összegyűjtést követően finoman felforralnak, a kicsapódó kristályokat kézzel összegyűjtik, majd átmossák, öblítik és szárítják. – Figyelem, kézműves termékről van szó!

Az öt különböző ízvilágot annak függvényében csomagolják, hogy milyen típusú könnyeket gyűjtenek össze a kiapadhatatlan érzelmekkel rendelkező delikvensektől.

Mindezek alapján vásárolhatunk Harag és düh (Anger), Nevetés (Laughter), Tüsszentés (Sneezing), Hagymaszeletelés (Chopping Onions) és nem utolsó sorban Szomorúság (Sorrow) okozta étkezési konyha-, akarom mondani könnysót is, természetesen ahhoz illően, hogy az étel, melyet az asztalra kívánunk tenni szeretteink, esetleg ellenségeink elé, milyen hangulatot kíván. Első randevús vacsorához mindenképp a Nevetésből nyert sót ajánlanám, míg a szakításhoz, szerelmi bánathoz lényegében bármelyik másik íz is tökéletesen megteszi majd.

Az üzlet megtalálható Londonban, a Hoxton Street 159. szám alatt, ahová belépve senki se lepődjön meg, ha nem csupán a fenti termékekkel találkozik, hanem különböző más, étellel (adott esetben élettel) egyébként összeegyeztethetetlen holmihoz is juthat, a miheztartás végett viszonylag halál normális áron. Vásárlás után érdemes még ellátogatni a Fleet Streetre, ahol Sweeney Todd mesterborbély kölcsönözhet maradandó stílust számunkra, talán a sírva vigadást is elfelejthetjük örökké.

Végezetül csak csendben, abszolút nem ötletként jelzem a Hoxton Street Monsters Supplies-háznak, hogy Erdélyben, a gyergyószentmiklósi ortodox templom Szűz Máriát ábrázoló ikonja 2008. február óta hullajtja a könnyeit.

http://www.monstersupplies.org/

http://www.shtrend.hu/index.php/gasztronomia/a-konnyek-nem-hazudnak

Sz.Cár Péter

hozzászólás