Home » Ánizsos, Értékelés

Isidoros Arvanitis Ouzo of Plomari

Submitted by on 2013. 01. 05. – 13:24No Comment

Összegzés: ★★★★☆ 3,2

Ország: Görögország
Típus: plomari-i ouzo / Ούζο Πλωμαρίου (eredetvédett desztillált anis)

A plomari-i ouzót képviselő négy márka egyike. A gyártó honlapja szerint a fűszerezés ánizsból, csillagánizsből, édesköményből, fahéjból, szerecsendióból, sóból és masztixból (a híoszi masztika ízét is adó gyantából) áll.

A címkén látható leírás fordítása:
Plomari, 1894. Isidoros Arvanitis mesterien egyesítette a leszboszi füveket és magvakat a liszvori-i ánizzsal – melyet a legjobbnak tartanak a világon –, hogy egy egyedi ouzót alkosson. Isidoros Arvanitis 100%-ban desztillált Ouzo Plomari-ja hagyományhű, különleges ízvilágával több, mint száz évnyi hagyományt és minőséget varázsol a poharába.                                                                                 

Louche ★★★★☆ 3,5
Illat ★★★★☆ 3,5
Íz ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Összhatás ★★★★☆ 3,5


Értékelő: Ádám (2013.01.05.)

Honlap: www.ouzoplomari.gr

Louche:
Az ouzók aránylag gyenge és homályos opálosodását kicsit olajosabb, komplexebb mintákkal hozza, valamint a szokottnál kicsit erősebb, nem feltétlenül kell 0 fokos víz a teljes opálhoz, és az eredmény valamennyire árnyalt is.

Illat:
Kissé tompa illatú, és hígítás után is kissé alkoholos marad. Az aromavilág egyszerű, egyértelműen csak az ánizs és a csillagánizs vehető ki, de könnyed, citrusos fűszeresség egészíti ki.

Íz:
Hígítási aránytól függően vagy kissé alkoholos, vagy kissé vizes, így az íz nem tud igazán kibontakozni. Az egyszerűsége és viszonylagos tompasága ellenére viszont kellemesen kiegyensúlyozott, ami valószínűleg az egyéb fűszerek jól eltalált arányának és a technológia igényességének köszönhető.

Lecsengés:
Az illóanyag/alkohol arány aránylag szárazzá, a cukortartalom pedig egyben kissé szirupossá teszi, amitől nem kifejezetten kellemetlen, csak nem is igazán selymes. A megfelelő hígítással a nyelv tövén valamennyire fűszeressé, kiegyensúlyozottan fanyarrá válik, talán a megfelelő arányú csillagánizs, masztix vagy más fűszer miatt – ez az, ami a legtöbb ouzóból teljesen hiányzik.

Összhatás:
Minőségben lényegesen elüt az átlagos ouzótól, de stílusban nem teljesen. Nem célozza az egyéb ánizsos szeszekre jellemző telt, selymes jelleget. Úgy tűnik, az ouzónál fontos szempont, hogy aránylag töményen is iható legyen, habár az ánizs dominanciája miatt az Arvanitis is rendes hígítással bontakozik ki a legjobban. A pontozásban mindezt nem hibaként, hanem jellegzetességként vettem figyelembe, így a hasonlóan pontozott rakık után csalódást okozhat.

hozzászólás