Home » Abszintológia, Aktuális, Hírek

Abszintpohár olcsón? Bizony.

Submitted by on 2013. 02. 16. – 19:36One Comment

Az első abszinthoz sokan első abszintpoharat is szeretnének, ám a valódi abszintok ára után ez a második pofon: 2 ezer Ft/db alatt kimondott abszintpoharat még külföldről sem lehet megúszni, és ha „rendes”, azaz reservoir-résszel ellátott darabot akarunk, az nagyjából még egy ezres. Az abszintpohár azonban, mint már korábban írtunk róla, nem egy eredeti találmány, hanem lényegében egy speciális borospohár, és ez a mi nagy szerencsénk. A Luminarc Imperator borospohárral jó ideje szemezünk a hypermarketek polcain, hiszen ránézésre eszményi abszintpohárnak tűnt, és a 3 db-os készlet 3000 forintos ára is csábító a fentiekhez képest.

A készlet két méretben kapható. A 17 cl-es változat egyeseknek szűkös lehet, habár egy „petite verte”, vagyis 2 centből hígított abszint kényelmesen elfér benne, még akkor is, ha teszemazt egy 80%-os Eichelbergert hígítunk benne 12%-ra. A 25 cl-es változat egyrészt kitűnő a 3 centes adagokhoz is, másrészt magabiztosan adja a félig telt pohár eleganciáját (a képen 2 cl abszintot és 1 dl vizet töltöttünk bele), így abszinthoz inkább ezt ajánlanánk. A pohár alsó mintázata tökéletesen használható reservoir-nak, illetve lényegében az is! Az elhelyezkedése ideális: a 25 cl-es változaton a két bevágás közt félúton található a 2 cent, a felső csík vonalán a 3 cent. Az arányokból kiindulva a 17 cl-es változaton a felső bevágás alig 2 centet jelölhet.

Természetesen nem egész’ nyújtja egy vaskos pontarlier-pohár hangulatát, a formáját pedig nevezhetjük kissé elcsépeltnek is, viszont belekötni mint abszintpohárba semmilyen szempontból nem lehet. A fala vékony, ami jó olyan szempontból, hogy nem melegíti fel annyira a beletöltött italt, és az sem hátrány, hogy a bor vagy a vermut sem áll benne éppen rosszul.

hozzászólás