Home » Korzó

Álabszint fotósoknak

Submitted by on 2013. 02. 27. – 18:09No Comment

Többször kerültünk már olyan helyzetbe, hogy egy új abszintos fényképre lett volna szükségünk, de éppen nem akartunk abszintot inni, pedig a hígítva eltett abszint később már nem az igazi. Ezért létrehoztuk a saját „fotóabszintunkat”, ami – a hipermarketes álabszintokkal ellentétben – hitelesen adja vissza az abszint látványát. Igaz, meginni nem lehet, de adagonként (3 cl) mindössze 20-30 forint a költsége. Ajánljuk figyelmébe minden önjelölt (vagy éppen hivatásos) fényképésznek.

Ez a folyadék töményen, hígítva, illetve valamennyire még hígítás közben is alkalmas az abszint utánzására. A hozzávalók a következők:

– denaturált szesz (≈ 800 Ft/liter; áruházak háztartási/kertészosztályán)
– illóolaj, lehetőleg ánizs vagy édeskömény (≈800 Ft/10 ml; áruházakban, drogériákban, gyógynövényboltokban)
– fekete üröm vagy más zöld fűszer (≈200 Ft/50 g; gyógynövényboltokban)

A kívánt mennyiségű szeszt 70%-ra hígítjuk (nem egész egyharmad résznyi vízzel), majd deciliterenként 2-4 csepp illóolajat adunk hozzá a louche-hatás kívánt erősségétől függően. Többször is jól összerázzuk, majd deciliterenként egy csapott teáskanál fekete ürmöt áztatunk bele, amit a kívánt színerősségtől függően 12 vagy 24 óra után szűrünk le. Ha szebb, teltebb levélzöldet akarunk, akkor – kellő óvatossággal! – mikrohullámú sütőben pár perc alatt is elvégezhető a színezés. Az erre ideális hőmérséklet 60-70 °C, tehát amikor már forró, de még nem égeti meg az ember kezét. A 70%-os alkohol csak jóval efölött, 80 °C-on kezd forrni.

A színezés levélzöld ételfestékkel is megoldható, de ilyenkor csak az aránylag halvány színezés hat többé-kevésbé természetesnek, valamint a tömény és a hígított változat árnyalata sem lesz összhangban egymással: az opál jellemzően túl zöld lesz.

A blanche (fehér) abszintok utánzásához a színezést természetesen mellőzzük, az egészen ritka rouge (vörös) abszint színét pedig deciliterenként 1 kávéskanálnyi hibiszkusz adja, melynek az éles árnyalata lágyítható egy csipetnyi zöldfűszerrel.

Az így kapott álabszint töményen és felhígítva (legalábbis fényképen) nem különböztethető meg a valódi, minőségi abszinttól, hígítás közben pedig látványos louche-hatást ad, de nem feltétlenül ugyanolyat, mint egy jó minőségű abszint. Mivel a színt az igencsak instabil klorofill adja, a színe hamarosan fakulni és sárgulni fog. Hosszabb távra jó megoldás, ha zöldebbre színezzük a tervezettnél, mert egy gyorsabb kezdeti fakulás után a maradék színét általában elég jól tartja, ha sötét üvegben tárolják.

Habár az Európai Unióban ma forgalmazott háztartási denaturált szesz nem tartalmaz metil-alkoholt vagy más, közvetlen életveszélyt okozó adalékot, az íze pedig rendkívül keserű a hozzáadott denatónium-benzoát miatt, feltétlenül jelöljük meg az üvegen, hogy a folyadék emberi fogyasztásra nem alkalmas.

Pohár és palack
Egy abszintos képhez értelemszerűen pohár is szükséges, de sokszor egy palack is elkél. Mindkettő egyszerűen megoldható. Az abszintot régen (ahogyan időnként ma is) ugyanúgy palackozták, mint a vörösbort, tehát bármilyen (sötét) borosüveg megteszi. Ha címkét is szeretnénk, akkor például ide kattintva találhatók századfordulós darabok.

A pohár – „hivatalos” abszintpohár híján – bármilyen magasabb borospohár lehet, ahogyan ez a poszter is mutatja, de kifejezetten abszintpohár-szerű borospoharakat is lehet kapni, például ezt.

hozzászólás