Home » Aktuális, Hírek

Az ánizsmentes lobbi újra támad

Submitted by on 2013. 03. 10. – 16:062 hozzászólás

Az Európai Unió Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága március 6-án beadott állásfoglalási indítványában elutasítja az abszint uniós szabályozásának tervezetét. Az érvelésben a kizárandó márkák eddig elért piaci sikereit féltik, és úgy fogalmaznak, mintha az elmúlt húsz év márkái „regionális változatok” lennének, melyek „régóta alkalmazott receptúrák” alapján készülnek. Az abszintként címkézett bitterek és ízesített vodkák pozícióját féltők küzdelme tavaly decemberben elbukott a szeszes italokkal foglalkozó bizottság ülésein, de ezzel még koránt sincs biztonságban az EU-abszint jövője.

A piac és érdekei
Az 1990-es évek óta forgalmaznak különböző szeszes italokat „absinthe”, „absinth” és hasonló fantázianevekkel, melyeknek gyakran nem csak az abszinthoz, hanem egymáshoz sincs közük. Jellegük alapján legalább négyféle, jól elkülöníthető italfajtába sorolhatók: ízesített vodka (főleg cseh és spanyol márkák), csillagánizsos likőr (főleg francia márkák), bitter (a „jobbfajta” cseh márkák) és valódi abszint. A jelenleg forgalomban lévő „abszintok” tehát eleve alkalmatlanok arra, hogy egyetlen, szabályozott kategóriát állítsanak fel belőlük, hiszen nincsenek igazi közös jellemzőik (az alkoholtartalom, a különböző kivonatok jelenléte, a szín és az ízvilág sincs köztük összhangban).

Érthető azonban, hogy a gyártók ennél a bizottságnál már megértésre találtak, hiszen gazdasági érdek is, hogy 10-20 éve sikeres, ráadásul óriási haszonnal (az előállítási ár sokszorosáért) forgalmazható márkákat ne forgassanak fel. A célkitűzések közt is szerepel „a Közösség szeszes italai által a Közösségben és a világpiacon elért hírnév [megőrzése]”, csak épp nem ilyen eszközökkel, ugyanis ez a hozzáállás nem „a fogyasztóvédelem magas szintje, a megtévesztő gyakorlatok megelőzése, a piac átláthatósága és a tisztességes verseny” megvalósítását segíti, hanem igencsak az ellenkezőjét; már csak azért is, mert a szóban forgó italokat nemcsak abszintnak címkézik a gyártóik, hanem kimondottan azzal a 19. században elterjedt itallal azonosítják őket, amire jellemzően nem is hasonlítanak.

Az „összezavart fogyasztók”
Ironikus módon többször is szóba kerülnek a fogyasztók érdekei. Az indítvány szerint „zavarhatja a fogyasztókat, és ezáltal alááshatja a fogyasztói bizalmat”, ha holnaptól az abszintos palackban a szegény, összezavart fogyasztó a kedvenc májlakkja helyett valódi abszintot talál, vagy „absinthe” helyett egyéb fantázianevet lát az üvegen. (Az vajon mennyire táplálja a vásárlói bizalmat, ha a méregdrágán vásárolt „abszint” valamiért nem akar opálosodni hígításkor?) Az elv tehát az, hogy ne kockáztassuk a vásárló bizalmát, tartsuk az eddigi hazugságban.

Kitalált hagyomány
A fentiek persze nem adhatók elő ilyen formában: az indítvány azzal érvel, hogy a problémás termékek mind abszintok, és a szabályozás „biztosíthatná a regionális különbségek tiszteletben tartását ahelyett, hogy a hagyományos gyártási eljárások megváltoztatására kötelezné a gyártókat”.

Először is, az ilyen „regionális változatok” száma összesen 1, ugyanis Csehországon kívül nem léteznek regionális elterjedtségű, beazonosítható „vadhajtások”. Másodszor, a történelem mai állása szerint a tervezettel ütköző „hagyományos gyártási eljárások” nem egyebek, mint a modern gyártók által az elmúlt 20 évben kiötlött receptek, melyeket sokkal inkább az abszint mítoszai inspiráltak, mint maga az abszint, és nem állnak összefüggésben az eredeti itallal. Ennek ellenére úgy látszik, tiszteletet érdemelnek mint hagyományos abszintreceptek.

Kettős mérce
Az Európai Unió egy különböző kultúrákból álló közösség, így a több évszázados termékkategóriák hagyománya sokszor eltér a különböző országokban. Az uniós rendeletek megalkotásakor különböző érdekek szerint kötnek kompromisszumokat az eltérő részletek között, és gyakran akad egy-két ország, ahol egyes termékek ilyenkor elveszítik a korábbi elnevezésüket, még akkor is, ha valódi, jól dokumentált hagyományuk van. Ennek egyik legcsúnyább példája volt a finomszesz fűszerezésével előállított osztrák Inländerrum („belföldi rum”) kétszáz éves hagyományának felrúgása, amikor az EU megtiltotta ezt a megnevezést, majd azzal a feltétellel engedélyezte ismét, immár eredetvédett névként, hogy valódi rum fűszerezésével állítják elő, habár ezzel bizonyos szempontból értelmetlenné vált az egész eredetvédelem. (Eközben a rum és a brandy neve is használható egyes likőrök nevében attól függetlenül, hogy tartalmaznak-e rumot vagy brandyt, ennek legismertebb példája a cherry brandy likőr.)

Az abszint esetén viszont valamiért végtelenül fontos lett egy olyan „hagyomány” megvédése, aminek a létezését kizárólag a gyártók becsületszava támasztja alá, emellett szöges ellentétben áll az ital igazolható hagyományával, és ami Csehországot leszámítva sehol nem azonosítható regionális jellegzetességként.

És a végére egy jó hír
Azt is felismerték azonban, hogy a minimális kötelező tujontartalom meghatározása szakmailag értelmetlen – hiszen milyen alapon lehetne kötelezővé tenni egy olyan méreg jelenlétét, ami sem az alapanyagokra nem utal egyértelműen, sem az ital jellegét nem befolyásolja? Természetesen az unión kívüli országok eltérő tujonszabályozása által teremtett üzleti alapon, ugyanis már a szakmai bizottság tervezetét sem kizárólag szakmai szempontokra alapozták.

Az indítvány teljes szövege itt olvasható magyarul.

Frissítés: 20:09 2013.03.10.
A spiritsEUROPE, vagyis az európai szeszgyártók képviselő-testülete felhívásban figyelmeztette a képviselőket a szabályozás megszavazásának fontosságára, habár szomorú, hogy mindkét oldal hazugságokat terjeszt: az ENVI-bizottság az anetolmentes abszint mondvacsinált hagyományát erőlteti, míg a képviselő-testület a tujon-minimum fontosságát, hamis érvekkel alátámasztva – egy korrekt szakmai vitában mindkettő azonnali cáfolatra találna. Kissé szomorú, hogy az abszint jövendő szabályozása még a Wikipédia szintjét sem közelítő érvek mentén halad. A BBC információi szerint a képviselők március 13-án, szerdán szavaznak a tervezet vétójáról, ami többek közt az újfehértói meggypálinka uniós eredetvételmét is elhalasztaná.

Folytatás: Az EU-parlament leszavazta az abszint tervezetét

hozzászólás