Home » Hírek

Az EU-parlament leszavazta az abszint tervezetét

Submitted by on 2013. 03. 13. – 17:512 hozzászólás

Mint a napokban kifejtettük, a szeszes italokkal foglalkozó EU-bizottság vázlatát megtámadta az élelmiszer-biztonsági bizottság, amiért az sem a tujon-, sem az anetolmentes italokon nem engedélyezné az abszint nevet. A képviselők a mai napon erős többséggel a tervezet ellen szavaztak.

A nézeteltérés alapja továbbra is az, hogy létezik-e tujon- és/vagy anetolmentes abszint (habár minden valamirevaló hozzáértő nagyon jól tudja, hogy előbbi igen, utóbbi nem), miközben – ahogyan twitterén Alan Moss is szomorúan jegyezte meg – teljesen egyetértenek abban, hogy tartalmazhat mesterséges színezéket, sőt cukrot, és lepárlás helyett hideg úton is előállítható. Mindebből jól látszik, hogy igazából senkit sem érdekel arrafelé, hogy mi is az abszint, hanem amíg az egyik fél az európai abszintok (és majdnem-abszintok) gyártóit képviseli az amerikai abszintokkal és az európai – főleg cseh – álabszintokkal szemben, addig a másik oldalon magnan-komplexusos orvosok és az álabszintok gyártói sorakoztak fel.

Sírjunk vagy nevessünk? A tervezet nem volt túl fényes (habár a magyar boltok márkáit így is kisöpörte volna), ezért éppen nem nagy kár érte. Főleg a cukrozás és a kötelező tujonminimum (vagyis a minőségi amerikai abszintok kizárása) tette kimondottan rosszá, de a színezékek és a hidegutas előállítás is olyasmi, amit az abszintnál semmiképp nem kellene erőltetni. Az eddigiek fényében viszont elképzelhető, hogy visszasírjuk még ezt a tervezetet, és örülhetünk, ha az EU-abszint egyáltalán opálosodni fog hígításkor, hiszen a 10-20 éves múltú hamisítványok hirtelen „régóta alkalmazott receptúrák” szerint gyártott „regionális változatok” lettek.

Most először örülnénk, ha a Pernod Ricard (mely a napokban végre bejelentette új, desztillált abszintját) bevetné azt a hatalmas befolyását a következő tervezetnél.

A szavazás alapjának részletei: Az ánizsmentes lobbi újra támad

hozzászólás