Home » Hírek

Az új Pernod hamarosan megjelenik

Submitted by on 2013. 03. 18. – 19:08One Comment

A hazánkban is kapható Pernod abszint a márkaigazgató 2011-es ígéretéhez híven a jelenlegi „nem teljesen autentikus” termékről hamarosan egy hagyományos, desztillált abszintra vált majd. Kérdés azonban, hogy ezen belül mire számíthatunk, és hogy itthon mikor váltja fel a jelenlegi változatot.

Kissé kínos, de csak egyetlen dolog árulja el előre, ha a legnevesebb századfordulós abszintgyártó jogutódja végre rászánta magát, hogy minőségi, párolt abszintra cserélje a néhány éve megjelent, gőzdesztillált kivonatokból és szintetikus festékekből összekutyult abszintját, mégpedig az, hogy mi olvasható a legutoljára engedélyezett amerikai címkéjén. Az Egyesült Államokban ugyanis a hivatalos italfajtába nem tartozó szeszes italok megnevezését nem lehet letudni a misztikus „szeszes ital” odabiggyesztésével (mint az EU-ban), hanem rövid leírást kell feltüntetni, melyben az esetleges (akár természetes) színezékeket is említeni kell. Így tudtuk meg legutóbb is, hogy akkor még közel sem jött el a Pernod Fils feltámadása, habár a 2011-es „Pernod Absinthe Supérieure” állítólag egy hajszálnyit javult a korábbihoz képest.

A legújabb címkén a korábbi „alcohol with natural flavors, certified colors and FD&C Yellow #5 added” (alkohol hozzáadott természetes ízanyagokkal, engedélyezett színezékekkel és tatrazinnal) helyett immár az „alcohol with herbs added” (alkohol hozzáadott növényekkel) szerepel, és a merésznek tűnő „Original Recipe” (eredeti recept) is megjelent, habár ez utóbbitól már a szemünk se rebben. A hátsó címkéről az is kiderül, hogy a növényeket bordesztillátummal párolják le.

Mit jelent mindez, és főleg: mit nem jelent?
A fenti címkékkel forgalmazott Pernod nem festékkel összekent fehér abszint, hanem valódi zöld abszint lesz. Nem is alkohol és eszenciák keverésével készül majd (amiből jó abszint még sosem született), hanem a hagyományos módon, a fűszerek és az alkohol együttpárlásával, ráadásul az alkohol a francia hagyománynak megfelelően bordesztillátum lesz. Ez azonban semmiképp nem garantálja azt, hogy az ital azonos lesz a régi Pernod Fils-szel, sőt, azt sem, hogy kifejezetten csúcsminőségű abszint lesz. A Pernod Ricard az elmúlt években folyamatosan hazudott az eredeti és a mai Pernod abszint viszonyát és az ital múltját illetően (a részletekről Brian Robinson kitűnő írását ajánljuk angolul), így sajnos semmi okunk hitelt adni az újabb hasonló állításoknak. Már az is megmosolyogtató, hogy „a valaha gyártott legautentikusabb, eredeti abszint” (a rövid Pernod sajtóközleményben, ahonnan az idézetet kölcsönöztük, egyébként ugyanannyi hiba van, mint ahány mondat) most „még eredetibb” recepttel újul meg, habár nyilvánvalóan közelebb kerül az eredetihez.

Alan Moss állítása szerint kóstolta az ital prototípusát, és „egyértelműen jelentős előrelépésnek” nevezte a jelenlegi termékhez képest, de inkább nem ítélte meg, hogy mennyire hasonlít a régi Pernod-hoz, hiszen a legkésőbbi eredeti palackok (a spanyol Pernod Fils-ek) is legalább negyven éve érlelődnek, így a friss abszinttal nehezen hasonlíthatók össze.

Várakozásaink szerint az abszintok „Chivas Regal-jára” lehet számítani: az említett whiskyhez hasonlóan elég kellemes lesz ahhoz, hogy a tehetősebb átlagfogyasztó többször is kicsengesse az árát, és a legtöbbjük sosem fog rájönni, hogy ennyi pénzért ez az egyik leggyengébb márka – ez utóbbi okból pedig a tapasztalt abszintkedvelők érdeklődésére valószínűleg csak egy könnyed csalódás erejéig tart majd számot. Reméljük, hogy tévedünk, de még inkább reméljük, hogy az EU-ban is ezt a változatot takarja majd az új címke annak ellenére, hogy itt nem kötelező mindent ráírni. Ez esetben a Pernod – mivel nagy múlttal és szinte korlátlan marketing-erőforrásokkal rendelkezik – legalább valamivel magasabbra tenné azt a mércét, ami a jó abszintot jelenti a köztudatban.

Folytatás:
Nesze, csalán – megérkezett az „eredeti Pernod”

hozzászólás