Home » Korzó

La Fée Verte Szeged

Submitted by on 2013. 06. 28. – 09:02No Comment

szerző: mIko

La Fée Verte Szeged – igen, ez az a piac, ahol még nem a kreatív, hangulatteremtő, hanem a kulcsszavakban gazdag név a nyerő, mert versenytárs nem igen akad. Ezért is nagyon örülök, hogy épp Szegeden döntöttek úgy bátor úttörők, hogy belekezdenek az abszintbizniszbe.

A helyszín ideális, ingatlanosok azt mondanák, a belváros szívében, én inkább azt, hogy a szívéhez igen közel, a kiskörúton. Egy pici üzlet, egy pici terasz, egy pici galéria. Ez utóbbi kezd lassan a törzshelyünkké válni, kanapé, fotel, hintaszék, egy meghitt kis sarok több dimenzióban elválasztva mindentől, közvetlen a WC mellett. A belső kialakítás igyekszik ízléssel elegyíteni az abszint fénykorának hangulatát egy kedves kis belvárosi kávézóéval – már amennyire értek ehhez. A galéria falain és a WC-kben abszint tematika, a földszinten kortárs műalkotások.

A miliő megteremtésén túl az abszint fogyasztásának második alapfeltétele a megfelelő eszköztár: pohár, kanál, vizeskaraf és abszintcsap. A La Feé Vertében ezek mind rendelkezésre állnak. Van még természetesen kockacukor, jég, víz és igen kedves kiszolgálás, ami nyitottsággal, hozzáértéssel és érdeklődéssel párosul: konkrétan megkértek, írjak össze pár abszintot, amit szívesen látnék a kínálatukban, így jó eséllyel lesz Roquette is.

Végül áttérhetünk a legfontosabb kérdésre, az italkínálatra. Az üdítők, sörök, borok a szokásosak, egy abszintbárban ez éppen elég – bár halkan megjegyzem, egy-két rendesebb stouttal az abszint csodákra képes. A röviditalok választéka is sajnos csak a szokásos, pedig abszint tematika mellett lehetne egy-két érdekesebb likőr és párlat is. Ez, persze, csak kukacoskodás, mert épp elég körülményes és drága mulatság a különleges abszintokat beszerezni, de ha beindul az abszintkultúra, erre is érdemes lesz odafigyelni. A koktélkínálatra nem lehet panaszunk, a megszokott koktélokon túl számos abszintos koktél is van. Ezek ára is nagyon barátságosnak tűnik, de erről majd a következő bekezdésben…

Az abszintkínálat a legaljától indul egészen magasra törve. A leggagyibb cseh abszintokkal kezdődik – teljes Tunel sor, ezek kerülnek a koktélokba –, majd a szinte igazinak hazudott utánzatokon át – Versinthe – az olyan elegáns márkákig, mint Duplais, Kübler. Az arány egyelőre mondjuk 2:1 a rosszabbak javára, de szemmel láthatóan a minőség irányába bővül a kínálat – ez érthető is, ezeket sokkal körülményesebb beszerezni.

Összegzésként annyit írnék, hogy mindenképp rendszeres látogatásra érdemes hely a kellemes hangulat és kiszolgálás miatt. Elkötelezettebb abszintaddiktoknak pedig gazdaságos is, mert a folyamatosan fejlődő kínálat lehetővé teszi, hogy egy-egy tételt ezer körüli áron kóstoljunk meg, mielőtt súlyos százeurókat hagyunk az Alandiánál.

La Fée Verte Absinthe Bar & Café

Facebook: https://www.facebook.com/LaFeeVerteSzeged
Honlap: http://www.zoldtunder.hu/

Cím: Szeged, Tisza Lajos Krt. 55.

hozzászólás