Home » Ánizsos, Értékelés

Ouzo 12

Submitted by on 2013. 07. 17. – 09:48No Comment

Ouzo 12Összegzés: ★★★☆☆ 3,0

Ország: Görögország
Típus: ouzo / ούζο (eredetvédett desztillált anis)                                                                                 

Louche ★★★★☆ 3,5
Illat ★★★★☆ 3,5
Íz ★★★☆☆ 3,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5
Összhatás ★★★☆☆ 3,0


Értékelő: Ádám (2013.01.05.)

Louche:
A tucatouzóknál erősebb, hűvös vízzel is teljes opált ad, de homályos és kissé halvány. Cserébe legalább legalább nem egész homogén, az árnyaltsága némi összetettségre utal.

Illat:
Az ánizs mellett határozottan citrusos-gyantás (amivel még mindig kimondottan egyszerűnek hat), de mint az ouzónál általában, az aroma itt is enyhe és könnyed, ezért még 12%-os hígítással sem egészen fedi el az alkoholt.

Íz:
Az illat mellé az anetol és a hozzáadott cukor édessége társul, mely utóbbi vélhetően azért van benne, hogy rövidként is jól csússzon. Töményen vagy tetszőleges hígítással egyaránt elbillen az émelyítő irányba, ami ez esetben is 12-15% környékén a legkevésbé zavaró, de különösebb összetettség ilyenkor sem bontakozik ki, úgyhogy az erősebb íz érdekében valamivel töményebben is fogyasztható.

Lecsengés:
Szirupos-olajos-cukorkás, amit az egészen árnyalatnyi fanyarság mellett leginkább csak az alkohol szárazsága ellensúlyoz, ez pedig egy ánizsos italnál nem egészen főnyeremény.

Összhatás:
Az átlagos, olcsó ouzóknál a citrusos-gyantás jelleg miatt valamivel érdekesebb és kiegyensúlyozottabb, de az előbbieket nem kedvelőkkel továbbra sem fogja megszerettetni ezt a műfajt. Az azonos ára ellenére valamivel kevésbé érdekes, mint az Arvanitis, habár nagyon hasonlít rá.

hozzászólás