Home » Abszint, archív, Értékelés, Franciaország

Authentique (2013)

Submitted by on 2013. 08. 12. – 07:02No Comment
Szerkesztői értékelések: ★★★★ 4,4 (1 szerkesztői értékelés)
Felhasználói értékelések: ★★★★ 4,1 (1 felhasználói értékelés)

rev_authentique

Fontos! Az elmúlt években a külföldi abszintkedvelők egyöntetűen állítják, hogy az Émile Pernot abszintok egyáltalán nem közelítik meg a korábbi minőségüket, illetve egy részük kimondottan élvezhetetlen. Mivel minden nálunk értékelt abszintjukat legkésőbb 2013-ban vásároltuk, ez az értékelés valószínűleg nem fedi a mai valóságot.

                                                                             

Értékelő: Ádám (2013.08.12.)

Megjelenés ★★★★ 4,0
Louche ★★★★ 4,5
Illat ★★★★★ 5,0
Íz ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0
Összhatás ★★★★ 4,5

Megjelenés
Erősen sárgás, de szép telt peridotzöld.

Louche
Egy kevés ideig várat magára, majd rögtön vastagon indul meg, mint egy bleue vagy egy Eichelberger. A felső, vékony sáv is hasonló kontúrral marad meg az opál teljessé válásáig, a legvégén pedig szép, telt, némileg árnyalt lesz. A színből aránylag sokat megtart, ráadásul az árnyalat is zöldesebbé válik.

Illat
A „hardcore” pontarlier-i abszinthoz képest visszafogottabb, enyhébb, talán ánizsosabb, frissebb is, de ugyanaz a gazdag ürmösség érezhető benne, ami még így is versenyre kel az ánizzsal. Sejthető benne egy kevés menta is: a frissessége és aromavilága emlékeztet az eredeti Obsellóra, habár az Authentique azért nem annyira könnyed.

Íz
Az üröm előrelép és gazdagabbá – a korty közepén egyenesen dominánssá – válik, ekkor hirtelen valami különös, éles, de finom virágos íz is bekeveredik, talán az izsópé. Az íz ezzel együtt is lágy, enyhe, de kellemesen telt, összetett.

Lecsengés
Halvány csípősség, talán van itt egy kis csillagánizs is, emellett a selymességre nem lehet panasz, de inkább csak nagyon kellemes, mint érdekes utóízzel távozik a szájból. A 65%-os alkoholtartalom és a lágy jelleg miatt hígításkor vigyázni kell: 4 rész víz fölött szétesik az íz. Az első benyomásom az volt, hogy egy kis cukorral jobb lenne, de ez nem igazán vált be – a cukrozása csak édesszájúaknak ajánlott.

Összhatás
Francia „verte light”, amolyan populárisabb változat, de ez nem megy a minőség rovására. Igazán könnyednek csak a stíluson belül nevezhető, összességében inkább a lágy ízű a jobb kifejezés. A pontarlier-i abszint „tündéri”, legkönnyebben iható oldalát nyújtja, miközben a legrosszabb, ami történik, hogy fergeteges „ünneplős” abszint helyett „csak” egy luxusszínvonalú hétköznapi abszint lesz.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Felhasználói értékelések

Értékelő: Ran (2013.08.17.)

Megjelenés ★★★★ 4,0
Louche ★★★★☆ 3,5
Illat ★★★★ 4,0
Íz ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0
Összhatás ★★★★ 4,5

Megjelenés
Olyan elegánsan sárga, amit a komornyik jelent be.

Louche
Lassan indul, aztán révbe ér. Felvert tojásos árnyalatok.

Illat
Nem túl karakteres, de kifejezetten kellemes.

Íz
Kellemes, összetetten krémes.

Lecsengés
Kicsit bizsergeti a nyelvet. Nem tolakodó.

Összhatás
Kellemesen elegáns.

hozzászólás