Home » Értékelés, Faux, Franciaország

Absinthe Montania des Alpes (Liqueur)

Submitted by on 2013. 10. 07. – 19:58No Comment
Összegzés: ★★☆☆☆ 1,9
Általános élvezeti érték: (mi ez?) ★★★☆☆ 3,0

montana

Liqueur aux Plandes d’Absinthe, azaz „fehérürmös likőr”, amivel már a címke is kizárja, hogy tényleges abszintról lenne szó. A 2007-es Absinthiades harmadik helyezettje az „áztatottnak” keresztelt kategóriában.
                                                             
55% alk.

Megjelenés ★★★☆☆ 3,0                                    
Louche ★★★☆☆ 3,0
Illat ★★★☆☆ 2,5
Íz ★☆☆☆ 1,5
Lecsengés ★☆☆☆ 1,5
Összhatás ★★☆☆☆ 2,0


Értékelő: Oláh Ádám (2013.10.07.)

Megjelenés
A palack tulajdonosa szerint eredetileg zöld, mely sötét üvegben is besárgult. Természetesnek hat (és minden valszínűség szerint az is), de fakó, telítetlen, nem vonzó.

Louche
Csillagánizsos, kicsit halvány, kicsit homályos. A természetes háttéren szép árnyalatokat hoz, de olyan egyszerű, mintha a csillagánizsén kívül más illóolajat nem tartalmazna.

Illat
Domináns csillagánizs, mögötte háttérbe szoruló fűszeresség. A csillagánizs legalább részben gőzdesztillált illóolaj, a többi pedig áztatott fűszer lehet. Ez mind nem lenne nagy baj, csak épp a fehér üröm jellege hiányzik a képletből.

Íz
Teltnek nem igazán nevezhető, de szerencsére a klasszikus „pastisinthe”-ekénél enyhébb csillagánizs cukorral és némi száraz fűszerezéssel, mely nyers fehérürmös keserűségbe hajlik.

Lecsengés
A lepárlatlan, áztatott fehér üröm nyelv tövére tapadó, megbocsáthatatlan keserűsége. Nem túlzottan erős, de a száraz jellegénél fogva igen zavaró, a cukrozásnak ellenáll, és hosszú perceken át kínozza az abszintkedvelőt. A keserű utóíz olcsó megoldás arra, hogy jól megkülönböztethesse magát egy mezei csillagánizslikőrtől, de ettől még nem áll közelebb ahhoz, amit abszintízként ismerünk.

Összhatás
A pastisinthe új generációjának is nevezhetjük – alapvetően jobb minőségű, de nem feltétlenül élvezhetőbb a korábbi próbálkozásoknál eme ürömmel keserített csillagánizslikőr. A célközönség az olyan kezdők lehettek, akik vagy nem ismerik az abszintot, vagy még nem tudják megkülönböztetni egy abszint és egy ánizslikőr illatát. Ha szabad stílusban értelmezném, mint kissé perverz ánizsos keserűt, akkor valamivel több pontot érdemel, de az ára ezzel együtt is irreális.

Eltérések az abszinttól (?)

Minimum 45% v/v ✓ 55%
Illóolajok
Fehér üröm felhasználása ✓ érezhető
Ánizsos-fehérürmös jelleg × csillagánizsos-keserű
Cukrozatlan palackozás × cukrozott

hozzászólás