Home » Ánizsos, Értékelés, Muzeális

Pernod Spiritueux Anisé (Barcelona, késő 1970-es évek)

Submitted by on 2013. 11. 20. – 07:56No Comment

Összegzés: ★☆☆☆ 1,8

A mai Pernod likőr korábbi változata, mely vélhetően licensz alapján készült a Grupo Pracsa egy Esparreguera-i (Barcelona) üzemében. Bontatlan egyliteres üveg az eredeti, sértetlen zárjeggyel. 43% alk.                                                                                         

Megjelenés ★☆☆☆ 1,5                            
Louche ★★★☆☆ 2,5
Illat ☆☆☆☆ 1,0
Íz ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★☆☆☆ 2,0
Összhatás ★★★☆☆ 2,0


Értékelő: Ádám (2013.02.04.)

Megjelenés
A mai Pernod-éval egymás mellé téve is 100%-ban azonos árnyalat: elég meggyőző, de egyébként mesterséges levélzöld.

Louche
Vastag, kontúros, de nem túl érdekes. Többé-kevésbé cukormentes csillagánizs-kicsapódás, ami manapság elég ritka látvány. Az ételfesték sokat ront a látványon, de a kész árnyalatban már természetesenek hat. Maga a kész opál unalmasan homogén, mint minden csillagánizs-bomba.

Illat
Erősen vízipisztolyra emlékeztető, de nem egyértelműen műanyagszag. Valószínűleg a letompult csillagánizsolaj miatt túl erősen előbújó egyéb kivonatok okozzák (árnyalat szintjén ugyanez érezhető a mai Pernod-ban is), vagy talán részben a láthatóan elérett, felszakadt műanyag kupakbélés.

Íz
Az első kortynál még erősebben megjelenik a gumicső-jelleg, majd a csillagánizs feltörő édessége nagyjából elfedi, miközben a jellege viszont igen tompa, állott, nem hozza egy újonnan gyártott Pernod frissességét.

Lecsengés
A korty végén kapunk még egy kis vízipisztolyízt, majd fűszeresen száraz, de ezt leszámítva fűszeresnek nem nevezhető érzettel köszön el.

Összhatás
Eredetileg a mai Pernod likőrrel azonos színvonalú és ízű ital lehetett (a többé-kevésvé cukormentes palackozást leszámítva), vagyis ez már a hideg úton, kivonatokból és ételfestékből kevert változat, ami érthetőbbé teszi azt is, miért adták ki a gyártását egy külső cégnek. Ahogyan arra a szakértők figyelmeztetnek, a kb. 50% alatti növényi párlatok és likőrök nehezen őrzik meg a jellegüket több évtizeden át, így feltételezhetően ez a Pernod is az eltelt 40 év alatt veszítette el az élvezeti értékét. Az egyenesen rémisztő illathoz mérten viszont még így is meglepően iható, titokban akár élvezhető is. Megvenni azonban semmilyen célból nem érdemes, legfeljebb egy kora 70-es évekbeli vagy még korábbi változattal lenne érdemes próbálkozni.

pernod431pernod43

hozzászólás