Home » Abszintológia

Pastisinthe 2. – lássuk az igazit!

Submitted by on 2013. 12. 09. – 12:13One Comment

pastisinthe2Tavaly nyáron írtunk az álabszintok „pastisinthe”-nek csúfolt fajtájáról, melyek – márkától és nézőponttól függően – ürömkivonatos csillagánizslikőrnek vagy összecukrozva palackozott olcsóabszintnak tekinthetők. A pastis azonban nem egyenlő a csillagánizslikőrrel, így felmerül a kérdés: jogos-e a pastisinthe gúnynév? A legegyszerűbb választ kerestük: kipróbáltuk, milyen egy ürömkivonatos pastis.

A saját keverésű pastisinthe-ünk pastis részét a célnak megfelelően szerény minőségű Ricard Pastis szolgáltatta, a „-sinthe” oldalt pedig a magas ürömolaj-tartalmú, de ánizsmentes Mystical „Absinth”.

Nem akartunk az olcsó ürömízben tocsogó Tabu Classic hibájába esni, így a Mysticalt csak csínján adagoltuk a Ricard-hoz: pontosabb viszonyítási alap híján úgy kevertük, hogy a karamellsárga és a zöld ételfesték a legszebb árnyalatot hozza ki, ami – ha nem is szép, de – a legtöbb mesterséges utánzaténál sokkal hihetőbb olajzöld lett. Az arány 1 rész Mystical volt 3-4 rész Ricard-hoz.

Az íztől megkaptuk, amit vártunk: a pastis és az ürömolajas vodka megfelelő adagolásával létrehozhatjuk a saját ízlésünkre szabott Tabu Classic-unkat, Supreme-ünket vagy Dr. Jekyll-ünket, vagyis pastisinthe-ünket. Úgy tűnik tehát, az ilyen márkák többségének tényleg pastis az alapja.

„Kérjük, ne próbálja ki otthon!”
Mint minden kritikán aluli italnál, a pastisinthe-nél is pozitív, ha a saját ízlésünk szerint keverhetjük ki, de hiába lesz jobb a Tabunál: a jó akkor sem ilyen. Ha „kész a baj”, vagyis már van otthon egy üveg gyengébb pastis és egy ánizsmentes álabszint, akkor senki kísérletező kedvének nem akarunk az útjába állni, de sem az egyiket, sem a másikat nem érdemes emiatt megvenni (alapvetően túlárazott termékekről lévén szó), és legyen bármilyen középszerű is egy pastis, az „abszintosítás” inkább csak rontani tud rajta.

Egy-egy gyengébb pastis házi feljavítását hozzáillő fűszerek beáztatásával érdemes megpróbálni. A pastis jellegzetes kiegészítő fűszerei például a szegfűszeg, a szerecsendió, a kardamom, a fehér- és a feketebors, és a fekete üröm, melyeket csak kis mennyiségben érdemes használni.

psinth2psinth

hozzászólás