Home » Abszint, Aktuális, Értékelés, Franciaország

Jade 1901

Submitted by on 2014. 04. 24. – 16:312 hozzászólás
Összegzés: ★★★★ 4,7

rev_jade1901
68% alk.

Ted Breaux Pernod Fils-replikája, aminek megalkotásakor az eredeti ital GC-MS analízise mellett minden kinyomozható történelmi részletet is felhasznált a pontos hozávalókra, gyártástechnológiára vonatkozóan. Korábban PF 1901 néven került forgalomba.                                                                     
                 

Értékelő: Oláh Ádám
2014. 04. 24.

Megjelenés ★★★★ 4,5                                    
Louche ★★★★★ 5,0
Illat ★★★★★ 5,0
Íz ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,5
Összhatás ★★★★★ 5,0

Megjelenés
Szép, nem egészen telt, de kellemesen élénk, tiszta levélzöld.

Louche
Itt egyszerűen minden megtörténik – és nem is akárhogy –, ami szép lehet egy abszint hígításában. Érdekes, kavargó olajnyomok, utána gyönyörűen árnyalt, drámai-kontúros kicsapódás, majd krémes felhőözön, és mindezt igen szépen kiemeli a világos, élénk alapszín. A műsor kimondottan sokáig tart, majd az olajsáv majdnem a teljes 1:5-ös hígításig megmarad.

Illat
Friss, gazdag üröm, határozott édes háttér, és igen finom gyümölcsösség, azaz nagyszerűen eltalált borpárlat alap.

Íz
Erősen kihangsúlyozott, de egyben igen finom ürmök, mögöttük határozott, tiszta, finom ánizsos édesség – de szigorúan mögöttük.

Lecsengés
Száraz, szinte éles, de egyben nagyon friss; cukor nélkül elvonja a figyelmet az alapvetően selymes állagról. Hétköznapi fogyasztáshoz érezhetően bekalkulálták a hígításkor használt cukrot is, ami viszont annyira jól illik hozzá, hogy az alkalmi cukrosoknak rögtön így érdemes megkóstolni, az édesszájúak pedig akár rögtön kettőt is tehetnek a kanálra.

Összegzés
A Jade 1901 méltó a hírnevére: pontosan azt nyújtja, amit a békeidők legnépszerűbb abszintjától vár az ember. Meglepő, milyen jól ötvözi a kellemest a karakteressel, milyen sikeresen sűríti egy italba a jó abszintok erényeit. Replikaként is ad némi magyarázatot arra, hogy miért az 1915 előtti Pernod Fils az az abszint, amihez az összes többit hasonlították, illetve hasonlítják máig is.

hozzászólás