Home » Abszintológia, Aktuális

A louche titkai – 3. igazolatlan hiányzás

Submitted by on 2014. 06. 21. – 16:58No Comment

Az előző részben kitárgyaltuk, miért olyan elterjedtek a hígításkor nem opálosodó hamisítványok, de mi van akkor, ha egy igazi abszint mulasztja el a kötelezőt? A jelenségnek több oka is lehet, a helytelen hígítástól kezdve egy olyan jelenségig, ami még a hozzáértők közt sem igazán ismert. A lentiek figyelembevétele akkor is ajánlott, ha egyszerűen csak túl gyenge louche-hatást tapasztalunk – abszintnál vagy bármely más ánizsos szesznél.

Az „elég hideg” víz esete
Az abszintok egy része a hűvös víztől is opálos lesz, ám egy jelentős részük – és ez nem minőség kérdése – csak jeges vízzel ad rendes opált. Gyakori kezdő hiba, hogy a víz 0 foknál melegebb, például jól kiengedett csapvíz (pedig egy ilyen drága ital ízét kár klóros vízbe fojtani), illetve hűtőrekeszben tartott, vagy csak nem elég ideig mélyhűtött „rózsaszín” víz. A víz akkor elég hideg, ha percek múltán sem olvad fel benne az összes jég. Ha melegebb vizet használunk, azzal nem csak a látványt és az ital hőmérsékletét rontjuk el részben vagy teljesen, hanem az állagát is, mivel az oldatban maradt olajok nem járulnak hozzá az ital selymességéhez.

Túl gyors hígítás
Ritkák, de léteznek olyan abszintok, amik nem opálosodnak, ha lassú csorgatás helyett gyorsan öntik rájuk a vizet. A Wormwood Society fórumán összegyűlt tapasztalatok szerint a túl gyors hígítás minden abszintra kihat valamennyire, és a negatív különbség a kész ital látványában és jellegében is felismerhető – legalábbis a megfelelően hígítottal összehasonlítva.

Alul- vagy túlhígítás
Ezek az esetek elég nyilvánvalóak, és legfeljebb tájékozatlan fogyasztónak okozhatnak fejtörést. Az alulhígítás csak akkor lehet gond, ha egy indokolatlanul erősen palackozott abszinthoz nagyon kevés vizet adunk. Egyes márkákban ugyanis (főleg, de nem kizárólag a gyengébb minőségűekben) az ánizsolaj az egyetlen hidrofób összetevő, ez pedig akár 33% alkoholtartalomig is oldatban maradhat.

Túlhígítás esetén azonban a már kialakult opál kezd elhalványodni. Persze hamarabb is megtörténhet, ha az itt felsoroltak közül fennáll valamelyik másik probléma, vagy rossz minőségű az abszint.

A fantom-louche
Jobbra: „sérült” abszint éppen csak elfogadható opálja, felrázás után hígítva.

Eddig nem egészen tisztázott okokból ritkán az is előfordul, hogy akkor is átlátszó marad az abszint, ha látszólag hibátlanok a körülmények. A jelenség a palackot ért hővel vagy hőingadozással köthető össze, és ez az egyik oka annak is, hogy az abszintkedvelők közül nagyon kevesen tudnak róla: miután az épkézláb abszintok tízezer forintnál kezdődnek, a legtöbb palack légkondícionált lakásokban pihen.

Tapasztalataink szerint többé-kevésbé javítható ez a probléma, ha kitöltés előtt összerázzuk az üveget. Nem kimondottan gyakori jelenség: olcsóbb ánizsos italoknál többször is tapasztaltuk, a több tucat prémium abszint közül azonban még csak egynél.

hozzászólás