Home » Értékelés, Faux, Magyar piac, Olaszország

Luxardo Absinthe

Submitted by on 2014. 07. 10. – 11:01No Comment
Összegzés: ☆☆☆☆ 1,1
Általános élvezeti érték: (mi ez?) ★★☆☆☆ 2,0

Luxardo Absinthe

                                                             

70% alk.

Értékelő: Oláh Ádám (2014.07.10.)

Megjelenés ★☆☆☆ 1,5                                    
Louche ☆☆☆☆☆ 0,0
Illat ☆☆☆☆ 1,0
Íz ★☆☆☆ 1,5
Lecsengés ☆☆☆☆ 1,0
Összhatás ☆☆☆☆ 1,0

Megjelenés
Jól eltalált mesterséges zöld, kékes árnyalattal. Elég halvány ahhoz, hogy csak a gyakorlott szem számára legyen feltűnő a tartrazin élénksége.

Louche
Komoly csalódás, hogy a Luxardo 2014-ben ilyet művel, de a leghalványabb kicsapódás sincs. Gyanús volt, hogy fantom-louche áldozata lett, de az összerázás utáni újratöltés és az ital karaktere egyaránt igazolta, hogy ánizsmentes.

Illat
Ürömolajas, ánizsaromás, halovány. Az ürmös jelleg kicsit természetesebb, mint e „stílus” egyéb képviselőinél, de ez így is kínosan kevés.

Íz
Némileg (de abszintnak túl) keserű, száraz, ürmös íz, ami alapvetően gőzdesztillált ürömolajra és kevés áztatott ürömre utal, de ehhez mérten egészen természetes, inkább csak a halvány ánizsaroma csempész bele határozott gagyiságot. Nem egészen borzalmas, és valamennyire kiegyensúlyozott, de ennek az egésznek nem sok köze van az abszinthoz.

Lecsengés
Fanyar, némileg keserű. A cukor sem igazán segít rajta, mert ezt a fajta keserűséget – habár nem túl erős – egyáltalán nem tompítja.

Összegzés
Technológiailag nem teljesen komolytalan, azonban nem abszint, és nem is igazán élvezhető önálló italként. Az első kortyok után úgy tűnt, kevesebb hígítással egész jó ürmös bitter volna, ekkor viszont a feltorlódó ánizsaroma pocsolyajellegétől lesz élvezhetetlen. Valószínűleg jó koktélokat lehet belőle készíteni (a hátsó címkén olvasható recept például szépen elnyeli a keserűségét), ám ezt is beárnyékolja, hogy az ánizsmentessége miatt nem felel meg a klasszikus abszintkoktélokhoz. Tűrhető keserűlikőrré válik, hogyha (akár házi készítésű) karamellás cukorsziruppal.1:1 arányban összekeverjük és hagyunk neki időt összeállni.

Eltérések az abszinttól (?)

Minimum 45% v/v ✓ 70%
Illóolajok × nincs kicsapódás
Fehér üröm felhasználása ✓ érezhető
Ánizsos-fehérürmös jelleg × ánizsaroma
Cukrozatlan palackozás

hozzászólás