Home » Abszint, Ausztria, Értékelés, Magyar piac

Montmartre

Submitted by on 2015. 02. 17. – 18:02No Comment
Összegzés: ★★★☆☆ 2,9

                 

A Montmartre szokatlan fűszereket is felvonultató osztrák abszint, melynek párlatában többek közt bazsalikom, fahéj, narancs- és citromhéj is megtalálható.                                                                     
65% alk.

Értékelő: Oláh Ádám
2018. 05. 04.

Megjelenés ★★★★ 4,0                                    
Louche ★★★☆☆ 3,0
Illat ★★★★☆ 3,5
Íz ★★★☆☆ 2,5
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5
Összhatás ★★★☆☆ 2,5

Megjelenés
Szép árnyalatú, bár kissé sápadt-szürkés erdőzöld. Bontás után kimondottan zavaros volt, mint egy régóta tárolt, üledékes abszint, de a 3. alkalomra ez a palack alján állt össze.

Louche
Sokáig csak olajos kavargás, majd homályosan összeáll egy kissé átlátszó opál, a felső olajsávot sokáig tartva.

Illat
Töményen erősen cukorkás, kimondottan chartreuse-ös. Ezt a jelleget hígítás után is megtartja, de belép mellé a zöld abszintok tárkonyos, virágos üdesége. A louche vékonysága miatt már 1:3-1:4 arány közt meg akartam állni a hígítással, de az íze mást mondott.

Íz
Alapvetően kellemes ürmös ízek vannak benne, de egyoldalúan száraz és kesernyés, ánizsban-édesköményben igen gyenge, így nagyon rossz az egyensúlya.

Lecsengés
Vékony, száraz és keserű. Abszintba illő, enyhe, kellemes keserűség volna ez, de csak normális ánozsjelleggel együtt működne jól. Három teáskanál (kb. 5 db kocka-) cukor sokat javít a helyzeten, így viszont végképp inkább vizes Chartreuse, mint abszint.

Összhatás
A jellege alapján nehéz eldönteni, hogy tárolási sérülés miatt veszítette az ánizsjelleg nagy részét, vagy egyszerűen kispóroltabb receptre váltottak az elmúlt években. Az üledék alapján nem friss palack, de nem hozza rendesen a sérült abszint tüneteit, inkább olyan, mintha eleve túl kevés ánizs és édeskömény volna benne. Mindenesetre ha a miénk ilyen volt, akkor a többi, Magyarországon forgalmazott Montmartre is jó eséllyel így járt. A magam részéről azt hiszem, a továbbiakban inkább kipróbálok vele egy-két Chartreuse-koktélt.

Alább a 4 évvel ezelőtti értékelés olvasható.

______________________________________________________

Összegzés: ★★★★ 3,8

Értékelő: Oláh Ádám
2014. 02. 16.

Megjelenés ★★★★ 4,0                                    
Louche ★★★★ 4,0
Illat ★★★★ 4,0
Íz ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5
Összhatás ★★★★ 4,0

Megjelenés
Tompa fényű, szép erdőzöld árnyalat

Louche
Kicsit késve kezdődő, majd könnyű, krémszerű fodrokból felépülő opál, mely hamar tömbbé áll össze, és a kezdetben igen vastag felső olajsáv aránylag sokáig megmarad.

Illat
Finom, dominánsan ürmös, de enyhe, könnyed – talán kicsit borsmentás – illat. Lehetne valamivel erősebb is.

Íz
Az üröm-ánizs mellett egyedi, édes fűszeresség bontakozik ki, ami alapvetően nem rossz, de valahogy nem talál teljes harmóniára az abszint alapjellegével. Elvileg fahéjas, de ezt külön nehéz felismerni benne.

Lecsengés
Friss, de egy kicsit vizes és fanyar is. A fahéjas keserűség nem egészen áll jól neki (bár nem is rettenetesen zavaró), és a cukrozás sem fedi el igazán.

Összhatás
Kimondottan kellemes, egyben barátságosan árazott abszint, kissé furcsa árnyalattal megdobva, ami nem rontja el az italt, de nem is teljesen illik hozzá. Igazából az sem lehetetlen, hogy enélkül kimondottan lapos és unalmas volna.

Megjegyzés: az absinthe.se és a Wormwood Society értékelései szerint a korábbi Montmartre-ban sokkal dominánsabb, zavaróbb volt a szokatlan hozzávalók jellege. A fenti értékelés az új változatról készült, melyben ezek a háttérbe szorultak.

hozzászólás