Home » Bárpult

Búcsúzik PéterPál

Submitted by on 2015. 02. 24. – 13:42No Comment

szerző: Dobos János

ppdioTradíciót követni, újat mutatni, egyedinek lenni. 2013 végéig, több mint 20 éves létével a PéterPál-nak, a Zwack márkájának ez sikerült.

Tradíció?
A rendszerváltás első éveiben, amikor a köztudatban a kommersz egyet jelentett a Fekete Cseresznyével és társaival, az akkor még Budapesti Likőripari Kft (mely a Zwack tulajdona volt) termékskálájának kommersz italai nevükben átváltoztak PéterPál-ra, melyben fellelhetők voltak olyan motívumok, melyek a múltat idézik, de az újítás jegyét is magában foglalták. Például a Cseresznye Pálinka, melynek korábbi sok évtizedes múltját bátorság volt újítani. A kommersz kategória nem titkoltan olcsó, nagy mennyiségben előállítható termékeket jelent. Nagyban is lehet ám jókat csinálni: a (valódi) Kisüsti vegyes pálinka pl. szintén tradíciókövető volt, mind alkoholtartalmában (50%), mind a címke stílusát tekintve. Én ezt tartottam a legjobbnak a termékcsalád közül.

hagyomany

Újat mutatni?
A PéterPál volt az első megszemélyesített nagy kommersz italmárkacsalád, szétnézve a konkurenciánál – csak helyre utaló megnevezések szerepeltek (Pl. Győri Cseresznye pálinka, Beregi Körte pálinka). Kategórián belüli újításnak számított – a mai értelemben kicsit megmosolyogtató kijelentés: a PéterPál pálinkák valódi gyümölcspárlat tartalommal (is) készültek egy időben. Az akkori „PéterPál Körte pálinka” termék pl. 5% eredeti körtepálinkát is tartalmazott. „Gyümölcspárlat tartalommal” – hívta fel a figyelmünket a címke nagy kiegészítő szövege. Kommersz lévén nem kívánhattunk magunknak extrákat, de kaptunk! A PéterPál Whisky bebizonyította, hogy elő lehet állítani ilyen árkategóriában is whisky elnevezésű terméket, mely ráadásul még valódi skót whiskyt is tartalmazott.

szkw

Egyedinek lenni?
ppk2Az elmúlt években rengeteg jogszabályi változás ment végbe a szeszesitalpiacon, melyek közül a legtöbb az olcsó, kommersz italokat érintette. Az adóemelés célja – nem titkoltan –, hogy kevesebb ilyen termék fogyjon az országban. A termék minősége, alkoholtartalma és megfizethető ára kérdésekben kellett döntésre jutniuk a gyártóknak. A PéterPál utolsó éveiben a klasszikusok – körte, szilva, barack, cseresznye – már nem finomszesz, hanem törkölypárlat alapúak voltak és természetes aromával készültek. Erre nem volt példa a versenytársak között.

A néhány ízre csökkent választékkal, a megváltoztatott összetevőkkel és alacsonyabb alkoholtartalommal sem lehetett elkerülni a magasabb fogyasztói árat, az értékesítés csökkenése pedig a termékcsalád megszűnését jelentette. 2013. végén gördültek le az utolsó palackok a Zwack dunaharaszti gyárából, az egyetlen valódi termék, a vegyes pálinka, ha jók a megérzéseim: Óbester Vegyespálinka néven folytatja pályafutását, a többi PéterPál termék pedig a Zwack és az én gyűjteményemben lesz jelen a későbbiekben…

pp_csop11

hozzászólás