Home » Bárpult, Koktél

Ouzo kólával, meg ilyenek

Submitted by on 2015. 05. 14. – 19:24No Comment

Utoljára frissítve: 2019. 11. 16.

pastiscolaMég régebben futottam bele abba az első hallásra rémisztő információba, hogy a görög fiatalok közt divatos a kólával hígított ouzo. Eredetileg eszemben sem volt kipróbálni, mert émelyítőt émelyítővel keverve mégis mi jót várhatnánk, de egy néhány évvel ezelőtti nyaraláson, amikor kezdeni akartunk valamit a szuvas fogat idéző, de azért nem szégyentelenül rossz Tseligas Ouzóval, mégis megtört a jég – és láss csodát, a keverék mindkét összetevőjénél finomabb lett. Ezen felbátorodva azt is felfedeztük, hogy az itthon kapható, ánizsos és nem ánizsos abszintutázatok akármelyikét hasonlóan kellemes itallá lehet varázsolni, hogyha víz helyett kólával hígítjuk őket.

Mivel épp egy Versailles-pohár volt kéznél, adta magát az 1:5-ös hígítás, és ezzel meg is találtuk az ideális arányt. 2 cl ouzóhoz tehát 1 dl kóla ajánlott, ekkor furcsa módon mind a kóla, mint az ouzo émelyítősége alábbhagy, és egy kissé perverz ízvilágú, de frissítő, könnyen iható keveréket kapunk, ami egyébként igencsak alattomos is. Hogy jó-e? Arra mindenképpen, hogy kellemessé tegyünk vele egy alsókategóriás ouzót, de egy Arvanitist vagy egy Ouzo 12-t már nem pocsékolnánk el erre.

Kóla és pastis?
Túlzás lenne azt mondtani, hogy a divatosabb, kivonatokból kevert pastismárkák ihatatlanok önmagukban (értsd: jeges vízzel hígítva), de azért nem véletlen, hogy gyakran az ánizskedvelők is rossznak találják őket. A Ricard-t próbáltuk ki elsőnek, és úgy döntöttünk, utolsónak is: nem volt olyan nyerő, mint ouzóval, de nyugodtan adjunk neki egy esélyt, ha rajtunk maradt egy üveg gyenge pastis.

A bóvliabszintot se hagyjuk ki
Ha már itt tartottunk, nekiestünk két – leginkább hasonló kísérletezésre tartogatott – gagyinak is, habár ezek nem voltak ánizsosak. A „piros cseh absinthként” jobban ismert Ďábel hírhedt róla, hogy szinte minden esetben ihatatlan és minden üdítőn csak rontani tud, de most csoda történt: nagyjából 1:9 aránynál már teljesen elveszett az íze a kólában, az pedig elveszítette a (számomra) émelyítő jellegét, vagyis a Ďábel szárazzá tette a kólát, és kb. 7% alkoholtartalmat adott neki. Mindenki döntse el, hogy ez számára jó vagy rossz.

A Mysticalt 1:5-ben jól kiegészítette a kóla: a keverék tartja a Mystical ízét, de a szesz és az ürömolaj szárazsága jó ellensúlyra talál. A hasonlóság alapján feltehető, hogy a zöld Stromu (alias „teszkós zöld absinth”) vagy a Pére Kermann’s, esetleg a Rodnik’s esetén is ez történne, vagyis kólával keverve jó eséllyel bármely hamisítvány vállalható lesz, bár ez még kipróbálásra vár az olyan ánizs- és cukorbombákkal, mint mondjuk a Tabu vagy az Absente.

Pocsékoljunk: valódi abszint kólával hígítva
Visszafogott lelkesedéssel próbáltam ki a dolgot, így csak egy pohár Vom Fass fehér esett áldozatul, de nem hozott szégyent az igazi abszintra. Az íze még bőven 12% alkohol alá hígítva is domináns, a kóla csak a hátteret uralja. Nem kimondottan jó üzlet: a kóla elfedi a közönségesebb árnyalatait ennek az abszintnak, de erre jobb megoldás 1-2 kockacukor.

Azt nem mondhatnám, hogy nagy újdonságot fedeztünk fel: a kóla (legalábbis a cukros) szinte bármilyen gyógynövényes szesszel jó keveréket ad, legalábbis azoknak, akik legalább egy kicsit szeretik a kólát. Külön érdemes kipróbálni Fernet Brancával.

hozzászólás