Home » Bárpult, Koktél

Ouzo kólával, meg ilyenek

Submitted by on 2015. 05. 14. – 19:24No Comment

pastiscolaMég régebben futottam bele abba az első hallásra rémisztő információba, hogy a görög fiatalok közt divatos a kólával hígított ouzo. Eredetileg eszemben sem volt kipróbálni, mert émelyítőt émelyítővel keverve mégis mi jót várhatnánk, de egy néhány évvel ezelőtti nyaraláson, amikor kezdeni akartunk valamit a szuvas fogat idéző, de azért nem szégyentelenül rossz Tseligas Ouzóval, mégis megtört a jég – és láss csodát, valami nem túl érdekes, de cserébe kimondottan kellemes lett belőle. Mondhatni, meghaladta mindkét összetevőjét.

Mivel épp egy Versailles-pohár volt kéznél, adta magát az 1:5-ös hígítás, és ezzel meg is találtuk az ideális arányt. 2 cl ouzóhoz tehát 1 dl kóla ajánlott, ekkor furcsa módon mind a kóla, mint az ouzo émelyítősége alábbhagy, és egy kissé perverz ízvilágú, de frissítő, könnyen iható keveréket kapunk, ami egyébként igencsak alattomos is. Hogy jó-e? Arra mindenképpen, hogy kellemessé tegyünk vele egy alsókategóriás ouzót, de egy Arvanitist vagy egy Ouzo 12-t már nem öntenénk fel jeges víz helyett kólával.

Kóla és pastis?
Túlzás lenne azt mondtani, hogy a divatosabb, kivonatokból kevert pastismárkák ihatatlanok önmagukban (értsd: jeges vízzel hígítva), de azért nem véletlen, hogy gyakran az ánizskedvelők is borzalmasnak találják őket. A Ricard-t próbáltuk ki elsőnek, és úgy döntöttünk, utolsónak is: nem volt olyan nyerő, mint ouzóval, de nyugodtan adjunk neki egy esélyt, ha rajtunk maradt egy üveg gyenge pastis.

A bóvliabszintot se hagyjuk ki
Ha már itt tartottunk, nekiestünk két – leginkább hasonló kísérletezésre tartogatott – gagyinak is, habár ezek nem voltak ánizsosak. A „piros cseh absinthként” jobban ismert Ďábel hírhedt róla, hogy szinte minden esetben ihatatlan és minden üdítőn csak rontani tud, de most csoda történt: nagyjából 1:9 aránynál már teljesen elveszett az íze a kólában, az pedig elveszítette a (sokak számára) émelyítő jellegét, vagyis a Ďábel szárazzá tette a kólát, és kb. 7% alkoholtartalmat adott neki. Mindenki döntse el, hogy ez számára jó vagy rossz.

A Mysticalt 1:5-ben jól kiegészítette a kóla: a keverék tartja a Mystical ízét, de a szesz és az ürömolaj szárazsága jó ellensúlyra talál. A hasonlóság alapján feltehető, hogy a zöld Stromu (alias „teszkós zöld absinth”) vagy a Pére Kermann’s, esetleg a Rodnik’s esetén is ez történne, vagyis kólával keverve jó eséllyel bármely zöld hamisítvány vállalható lesz, kivéve az olyan ánizs- és cukorbombákat, mint mondjuk a Tabu vagy az Absente.

A pokolra jutunk: valódi abszint kólával hígítva
A felső bugyrokat céloztam meg, így csak a Vom Fass fehér abszintja esett áldozatul, de nem hozott szégyent az igazi abszintra. Az íze még bőven 12% alkohol alá hígítva is domináns, a kóla csak a hátteret uralja. Nem kimondottan jó üzlet: a kóla elfedi a közönségesebb árnyalatait ennek az abszintnak, de erre jobb megoldást kínál 1-2 kockacukor.

hozzászólás