Home » Abszint, Értékelés, Spanyolország

Pernod Fils (Tarragona, 1950–60-as évek)

Submitted by on 2015. 05. 19. – 11:31One Comment
Összegzés: ★★★★ 4,3

                 
rev_PFtar5060
A Pernod spanyolországi leányvállalata által a francia tilalom után Tarragona városában gyártott Pernod Fils abszint az 1950–60-as évekből.

68% alk.                                                                     

Értékelő: Oláh Ádám
2015. 05. 19.

Megjelenés ★★★★ 4,0                                    
Louche ★★★★ 4,5
Illat ★★★★ 4,0
Íz ★★★★ 4,5
Lecsengés ★★★★ 4,0
Összhatás ★★★★ 4,5

Megjelenés
Halvány levélzöld, de szép, telt krémszínnel kiegészítve.

Louche
Hasonló többfelvonásos „műsor”, mint amit a mai legjobbaknál láthatunk. Egy ideig csak olajnyomok, majd könnyed, gyorsan visszaoldódó fodrok, melyek egyre lustábban tűnnek el, aztán krémszerű (de most elég hirtelen összeálló) felhők, melyek fölött sokáig rétegződik a felső sáv. Már valahol 1:4 arány környékén késznek tűnik látványban és illatban egyaránt. Kissé homogén és szürkés, de törékeny opált mutat, a megfelelő fényben szinte vibráló zöld és méregzöld árnyalatokkal.

Illat
Töményen még szinte kiábrándítóan halovány, ám kellemes és nem igazán alkoholos. Hígítás után sem egy illatbomba, de cukorkásan üde, édes-ürmös.

Íz
Csak itt válik igazán érdekessé: finom, virágos-ürmös, édes-kámforos, ízléses arányban használt csillagánizzsal. Tölgyfára emlékeztető fanyarság és mogyorós árnyalatok sejthetők, mintha némi fahordós érlelés érvényesülne, ami szépen kikerekíti az alapvetően nem annyira gazdag abszintízt. Az első pohár felénél egy kicsit megcukroztam, de ez semmilyen értelemben nem vált a hasznára.

Lecsengés
Fűszeres, száraz, és „teljes” hígítás nélkül is meglepően krémes ahhoz képest, hogy csillagánizs is került bele. A korty végén átható, de kulturáltan visszafogott, halovány keserűség jelenik meg, ami kissé meglepő, de abszintkedvelő szemszögből is „belefér”, jól harmonizál a tölgyre emlékeztető édes-fanyar jegyekkel.

Összhatás
A híresztelés igaz: a 20. század második felének Tarragonáitól már nem esik egészen ámulatba a tapasztalt abszintivó, és nem érdemes kizárólag az élvezeti értékük miatt áldozni rájuk. Ennek ellenére nagyszerű abszint, mely újat is képes mutatni; ha más miatt nem, akkor a több évtizedes palackos érlelés miatt. Más muzeális abszintokhoz hasonlóan – feltehetően a hosszas érés miatt – nem érdemes egészen annyira felhígítani, mint a friss abszintokat.

pft4pft2pft1pft3

hozzászólás