Home » Abszintológia

Az „abszint” mint „ihatatlan”?

Submitted by on 2015. 06. 22. – 17:57No Comment

Utoljára frissítve: 2018. április 1.

Sok helyen találkozni azzal a szakállas elmélettel, miszerint az „abszint” szó ihatatlant jelent. Alapvetően ártalmatlan teória volna ez, ha egyesek nem próbálnák magára az italra vonatkoztatni. De jelentett-e ilyesmit ez a szó valaha is, és van-e köze ennek a jelentésnek az abszinthoz?

Clipboard01A fehér üröm a világ egyik legkeserűbb növénye, így elsőre logikus, hogy az igazi abszint a világ egyik legkeserűbb itala kell, hogy legyen. Ezt a problémát hidalja át a lepárlás csodája, ami ugyanúgy megszabadítja az abszintot a fehér üröm száraz, kellemetlen keserűségétől, ahogyan a meggypálinkát a meggy savanyúságától. Az abszint gyakran kimondottan kesernyés, de még a „legdurvább” esetekben is kevésbé, mint egy átlagos kávé vagy fekete tea.

A keserű abszint mítoszát nem kizárólag a fenti tévedés tartja életben. A mai napig is jelennek meg a weben olyan – állítólagos utánajárással megírt – cikkek, melyek sok más tévhit mellett a hagyományos abszint „elviselhetetlenül keserű” ízét emlegetik, és az ennek ellentmondó régi népszerűségét azon bulvárteóriával magyarázzák, miszerint az abszintot eleve csak az üröm „hallucinogén hatása” miatt fogyasztották, és épp csak lenyelhetővé tették 1-2 kockacukor segítségével. Mindez persze teljesen logikusan hangzik, amíg nem tudjuk, hogy a fehér üröm nyers keserűségén a cukor vajmi keveset tudott volna segíteni (bátran próbáljuk ki ezt egy csésze fehérürömteával), arról nem beszélve, hogy a századfordulón nem pszichoaktív hatással vádolták az abszintot. Az abszint cukrozása a korabeli, rendkívül édesszájú közízlésből következett, ahogyan azt tavalyelőtt részletesen kifejtettük.

Az ihatatlan abszint mítosza máig is az abszinthamisítók legjobb barátja – mi lehet jobb üzlet egy olyan italnál, ami akkor jó, ha rossz? Ezt a bizonyos rosszat ma lényegében kétféle hamisítvány testesíti meg. Az egyik több-kevesebb ürömolajt és más előregyártott növénykivonatot tartalmaz, aromájában és színezésében pedig jobbára az ablakmosó folyadék (szájvíz, arcszesz, kinek mi) nyomdokain jár, amivel feltehetően a „veszélyes abszint” képére próbál támaszkodni. A másik irányzat az áztatott fehérürmös bittereké (lényegében ürmös vodkáké), melyek minimális vagy semennyi cukorral és kiegyensúlyozatlan fűszerezéssel készülnek. Ezáltal jellemzően gusztustalanul szárazak és keserűek (még a gyomorkeserűk kedvelőinek számára is), ezzel a gyártóik az „abszintjuk” valódiságát, azaz magas ürömtartalmat és annak „pszichoaktív hatását” igyekeznek alátámasztani. (Nem véletlen, hogy erre a stílusra jellemzőbb a – valós vagy valótlan – tujontartalom feltüntetése a címkén.) E két stílusnak szinte ikonikus képviselői a Hill’s, illetve a King of Spirits.

Hogy ízlett az abszint a régieknek?
„Apránként azonban, kellemes aromájának és ízének köszönhetően az elixír nemcsak a betegek figyelmét keltette fel, hanem egyre több rajongót gyűjtött magának, így a recept már azelőtt is üzleti értéket képviselt, hogy Henri Louis Pernod kereskedelmi célra megszerezte volna.”La Maison Pernod Fils a Pontarlier, 1896

„Ha tehát az abszint veszélyesebbnek is tekinthető más szeszes italoknál, ennek oka nem az, hogy alapvetően mérgezőbb lenne náluk, hanem mert különleges íze nagyobb vonzerőt gyakorol az ivóra, aki így könnyebben viszi túlzásba az élvezetét.”
– Colas és Gautier. [The Lancet, 1930 . április 26. 944–946. o. – idézve a francia Szövetségi Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 1906-os jelentésének egyik idézetét.]

Habár a fenti idézetek az üzletben érdekeltektől származnak, nem elhanyagolható a hitelük: a századfordulón értelmetlen lett volna éppen a kellemes ízével mentegetni az abszintot, hogyha az közismerten borzalmas ital lett volna.

Émile Zola 1880-as regénye, a Nana szerint a züllött nők abszintot isznak, ha le akarnak részegedni, és a Wormwood Society jóvoltából azt is tudjuk, hogy 1876-ban néhány párizsi nő abszintklubot alapított, aminek célja lényegében a minél több abszint (éhgyomorra való) elfogyasztása volt, és a klub elnöknének is azt választották, aki a legtöbbet volt képes meginni anélkül, hogy a részegség jeleit mutatta volna. Ez igen sokatmondó egy olyan korban, amikor még botrányszámba ment, ha egy nő „férfias” italt fogyasztott – tömény italok fogyasztása például szóba sem jöhetett. Az abszintfogyasztó elegáns nő azonban a plakátokon és fotókon egyaránt szalonképes volt.

W. C. Morrow 19. századi novellájában egy huszonéves (és három napja éhező) fiatalember először kóstol (a kontextus alapján minőségi) abszintot:

„A sápadt férfi két italt kevert abszintból és vízből, majd mindketten ittak. Kimberlin – egyszerű ember lévén – azelőtt még sosem kóstolta, és nyersnek, kellemetlennek találta, de még le sem ért a gyomrába, mikor melengetni kezdte és a legfinomabb borzongással töltötte el.”

A leírás igen korrekt: ha életünk első pohár abszintja egy háromnapos éhgyomorra cukrozatlanul kóstolt klasszikus zöld abszint, akkor az első korty valószínűleg nem fog ízleni. Hasonlóan rosszul járnánk azonban akkor is, ha hasonló körülmények közt egy pohár száraz vörösbor lenne életünk első találkozása a borral.

Az egyetlen igazán ellentmondó utalást Ottlik Géza – egyébként kitűnő – kisregényében, a Hajnali háztetőkben találtuk, ami azonban a keletkezési ideje miatt nem sok hitelt érdemel abszintügyben. A szerző 1930-ban érettségizett (és lett 18 éves), amikor az abszint ugyan még elérhető volt a nemzetközi kereskedelemben, de Európa legnagyobb részén már csak az italok legaljaként emlékeztek rá. A szereplők töményen vagy kevés szódavízzel fogyasztják.

„- Tudja maga, hogy mi ez? – kérdeztem.

– Igen – mondta. – Abszint. Nagyon szeretjük.


Rámosolygott Péterre. Adrianiéknál gyakran kaptunk rosszul kezelt borokat, mert sem Alisz, sem az öccse, sem a nénje nem ittak meg semmiféle alkoholt, s nem is értettek hozzá. Most tehát a lány ennél a gyalázatos pálinkánál kezdte meg az ivást, ahol a legviharvertebb matrózok befejezik. Lenyeltem két kortyot. Olyan keserű volt, hogy a beleimet is megcsavarta. Legszívesebben egy álló óráig köpködtem volna egyfolytában. Ehelyett beszélgettünk.”

A szerző minden valószínűség szerint csak hallomásból ismerte az abszintot, esetleg olyan hamisítványokon keresztül, amikkel a helyi likőrgyárosok próbálták meglovagolni az (akkoriban már jobbára ismeretlen) abszint hírnevét.

Mi a helyzet a muzeális palackokkal?
A Századfordulóról fennmaradt, aránylag nagy számú bontatlan abszint értékelésekor – akár a Wormwood Society, akár a Fée Verte Absinthe House oldalát tekintjük meg – korántsem az ihatatalanság, hanem a tökéletesen kiegyensúlyozott aromák és ízek, illetve az utánozhatatlanul selymes lecsengés jönnek szóba, de a „nőies” jelző sem ritka. A mai márkák közül olyan kiválóságokat hasonlítanak a muzeális társaikhoz, mint a Jade 1901, a Perroquet, vagy a Duplais Verte. A francia tilalom egyik túlélőjét, a 20. század folyamán spanyolországi leányvállalaton keresztül tovább gyártott Pernod Fils abszintot mi is kóstoltuk, és semmiképp nem neveznénk ihatatlannak.

Megjegyzendő azonban, hogy az abszint fénykorában rengeteg olcsó hamisítványt állítottak elő, és ezekről igen kevés konkrétum maradt fenn – jobbára csak az, hogy gyakran vegyszerekkel színezték őket és klórantimonnal érték el, hogy hígításkor opálosodjanak. Egyes források szerint a legolcsóbb utánzatoknál elég volt, hogy zöld színűek. Biztos, hogy az utóbbiak borzalmas italok voltak, de ez a jelenség az összes népszerűbb rövidital-fajtát érintette, hiszen ekkor már mindnek léteztek kezdetleges kommersz utánzatai, amik sokkal rosszabbak voltak a mai kommerszeknél.

Az „absinthe” szó eredete és magyarázatai
Az francia absinthe szóról először is fontos tudni, hogy fehér ürmöt jelent (illetve a petite absinthe a római ürmöt jelenti, ami szintén hozzávalója az abszintnak), ezért lett az ital neve extrait d’absinthe, majd egyszerűen absinthe; a szó eredeti jelentése tehát ezen a ponton el is szakad az italtól. Az absinthe eredete a latin „absinthium”, az pedig a görög apszinthionból (ἀψίνθιον) vagy apszinthoszból (ἄψινθος) származik, mely nevekkel az ókori görögök is a fehér ürmöt illették. Mindössze találgatás, hogy a szó a „kellemest”, „kielégítést” és hasonlókat jelentő jelentő pszinthosznak az „a-” fosztóképzős változata lenne, ami így természetesen nem ihatatlant, hanem kellemetlent vagy ilyesmit jelentene.

Hogy ebbe az elméletbe sok mindent bele lehetne magyarázni, azt jól mutatja az 1909-es kiadású Varázsrontó 176. oldala: „Az »absinthe« szónak találó magyarázatát tárja elénk a vele egyet jelentő hellén »apszintion« szó jelentése [a = nem, pszintosz = kielégítés; tehát: telhetetlen], amely annyira ráillik fogyasztói mértéktelenségére mintha rászabták volna.”

Az etimológia mai állása szerint az a+pszinthosz összetételnél sokkal reálisabb elmélet, hogy a szó eredete az óperzsa aspand, mely egy másik keserű növényt, valószínűleg a szíriai rutafüvet jelölte.

hozzászólás