Home » Abszint, Értékelés, Franciaország, Magyar piac

Pernod Absinthe Recette Traditionnelle / Original Recipe

Submitted by on 2015. 09. 14. – 09:16No Comment
Szerkesztői értékelések: ★★★★☆ 3,5 (1 szerkesztői értékelés)
Felhasználói értékelések: ★★★☆☆ 3,1 (1 felhasználói értékelés)

rev_pernodRT                                                                     

Nem tévesztendő össze az egyéb Pernod termékekkel:

Lásd még: Nesze, csalán – megérkezett az „eredeti Pernod”

68% alk.

Értékelő: Oláh Ádám
2015. 01. 08.

Megjelenés ★★★★ 4,0                                    
Louche ★★★★☆ 3,5
Illat ★★★★☆ 3,5
Íz ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★☆☆ 3,0
Összhatás ★★★★☆ 3,5

 

Megjelenés
Természetes, közepesen erős levélzöld, de árnyalatában kicsit fakó, fáradt.

Louche
Lassan és vontatottan kezdődik; finom, de eléggé homályos fodrokkal, melyek utána aránylag gyorsan állnak össze egy tömbbe. A színek itt is kicsit bágyadtak, a kicsapódás nem üt el annyira az alapszíntől, mint ahogyan az egy ilyen árnyalatnál elvárható lenne. Hígítás után határozott zöld szín uralja a kissé homogén, vizes beütésű opált.

Illat
A desztillált abszint friss jellegét nehéz, tompa árnyalatok fojtják le némileg, amit viszont szokatlan, de nem kellemetlen friss zöldséges jelleg ellensúlyoz. Kellemes és némileg összetett, de az illat friss gerince sokkal jobban is érvényesülhetne.

Íz
Az üröm tisztábban, élesebben, kesernyésen jelenik meg. Az ízen is ott ül a tompa fűszeresség és az enyhén zöldséges jelleg. Összességében elég visszafogott.

Lecsengés
Az üröm továbbra is éles, sőt: halvány de átható keserűség jelenik meg, amit minőségi abszintok közt eddig csak a 20. századi spanyol Pernod Fils-nél figyeltem meg, itt viszont nem igazán simul bele az ízbe. Ízlés szerint 2–4 kockacukorral – amit egyébként jól elbír – agyonverhető ez a probléma, de „szárazon” hangulattól függően elég kellemetlen is tud lenni. Az utóíze cukorral és nélküle is némileg fanyar, nem kimondottan kellemes.

Összhatás
Vegyes élmény, és kissé meglepő is. Sajnos nem tévedtem nagyot, mikor egy erős közepes, talán kissé túlárazott abszintot vártam. A jellege alapján az is gyanús, hogy nem 100%-ban desztillált, hanem „assemblage” abszint – ahogyan arra a Pernod Ricard sajtóközleménye is utalni látszott. A gyártó ráadásul úgy látszik, a könnyen befogadható ízvilágnál fontosabbnak tartotta a jól megkülönböztethető ízvilágot: nem lehet összetéveszteni egy ánizslikőrrel, de ezen a színvonalon nem tartom szerencsésnek ennyire erőltetni az ürmös, fűszeres jelleget – ebből a szempontból jobbra számítottam, de könnyen lehet, hogy a koktélok világát célozták vele, és ott jobban teljesít. Egyáltalán nem rossz abszint, és lényeges előrelépés a korábbi változathoz képest, de aki az új Pernod alapján döntene úgy, hogy az abszint nem neki való, az ne itt adja fel.

A receptje már a Pernod Ricard közleménye alapján is eltér a századfordulóstól, de az ízvilágát tekintve lehetséges, hogy – a csalános színezést leszámítva – megegyezik a Pernod Fils legutóbbi, 1970-es évekig gyártott változatával, ami viszont még 50-60 év palackos érlelés után is elmarad a mai legjobbaktól. Aki a békebeli, francia Pernod Fils replikájára vágyik, annak továbbra is a Jade 1901-et ajánlom.

Felhasználói értékelések

Értékelő: Ran
2015. 07. 18.

Megjelenés ★★★☆☆ 3,0                                    
Louche ★★★☆☆ 3,0
Illat ★★★☆☆ 3,0
Íz ★★★★ 4,0
Lecsengés ★★★☆☆ 2,5
Összhatás ★★★☆☆ 2,5


Megjelenés
Nem tűnik annyira természetesnek, kicsit mérges, de vonzó a szine.

Louche
Tartja a színét, felöntés után is emlékeztet az eredeti árnyalatra. Az opál homogénnek hat. Nem vonz a színe.

Illat
Sokkal egyszerűbb a múltkoriaknál [Authentique, St. Antoine, La Valote Martin L’Originale, Jade 1901 – a szerk.], azokban érezni az életet. Egyszerű, közönséges.

Íz
Meglepően lágy, talán ez tűnik az eddigi leglágyabb abszintnak. Inni jó, kellemes, mintha Negróhoz innék vizet, csak nem annyira mentolos.

Lecsengés
Az utóíze erős, túl tolakodó.

Összhatás
Ha választanom kell, inkább a rakıt iszom, mint ezt. Egyébként abszolút nem ihatatlan, nem mondanám senkinek, hogy tartsa magát távol tőle.

hozzászólás