Home » Abszint, Értékelés, Franciaország

Jade Terminus Absinthe Oxygenée

Submitted by on 2015. 12. 26. – 21:30No Comment
Összegzés: ★★★★ 4,6

                 
rev_jadeoxy

A Jade-sorozat ötödik tagja a békebeli Cusenier Oxygenée abszint replikája, mely a századforduló legdrágább abszintjaként híresült el. Nevét arról a különleges oxigénes kezelésről kapta, mellyel akkoriban „egészségesnek” próbálták beállítani (kompenzálva az abszintot ért korabeli vádakra), valójában pedig egy gyorsított oxidációs eljárás, amely erős kezdőrúgást ad az érlelésnek.

68% alk.

Értékelő: Oláh Ádám
2015. 12. 26.

Megjelenés ★★★★ 4,5                                    
Louche ★★★★ 4,5
Illat ★★★★ 4,5
Íz ★★★★★ 5,0
Lecsengés ★★★★ 4,0
Összhatás ★★★★★ 5,0

Megjelenés
Élénk, de erősen barnás árnyalatú olajzöld.

Louche
Nagyjából megkapjuk a szokásos Jade-műsort, de a szokottnál kevésbé kimérten, látványosan. A kezdeti foltok gyorsabban állnak össze egy, az erős másodfűszerezésnél megszokott, lapos, krémes felhővé, ami fölött tartós olajsáv képződik. Hígítás után az opál erős, krémes, árnyalatában halovány, tündöklő zöld.

Illat
Eltompult izsópos fűszeresség, amit erőteljesen ellensúlyoz a friss ürmös-ánizsos alapjelleg. Gazdag és összetett, nehéz fűszerességgel.

Íz
A nehéz és az üde oldal itt még jobb egyensúlyra talál. A másodfűszerezés ízei fűszeresek, szinte pikánsak, zsúfolttak, de a mögöttük lévő, aromás fehérüröm ezt kiválóan elbírja. A római üröm éles tárkonyossága nem olyan uralkodó, mint a többi zöld ízbombánál, inkább a jól elsimított izsópos ízek teljesednek ki.

Lecsengés
Kicsit csípősebbe megy át, a nyelv tövén a fűszeresség felhalmozódik (kicsit hasonlóan, de nem annyira, mint az Authentique-nél, amire nyomokban egyébként is emlékeztet). Az utóíz ezzel együtt is friss, finom.

Összhatás
Mint arra számítani lehetett, az egyedi oxidációs kezeléssel megtámogatott érlelés az átlagnál erősebb (vagy izsóposabb?) másodfűszerezést hivatott kisimítani, ami a színben és az ízben is tetten érhető. Könnyedség, parfümösség terén egyértelműen elmarad a Jade-vonal bármely más abszintjától – ez egy bomba, ami a nehéz, édeskés fűszerességet viszi Jade-szintre.

hozzászólás