Home » Ausztria, Értékelés, Faux, Magyar piac

Grüne Fee Absinth

Submitted by on 2016. 02. 24. – 20:13No Comment
Összegzés: ★☆☆☆ 1,4
Általános élvezeti érték: (mi ez?) ★★★☆☆ 2,5

rev_grunefee

                                                             

Lásd még: Grüne Fee Absinth (ajánló)

55% alk.

Értékelő: Oláh Ádám (2016.02.22.)

Megjelenés ★☆☆☆ 0,5                                    
Louche ★★☆☆☆ 2,0
Illat ★★☆☆☆ 2,0
Íz ★☆☆☆ 1,5
Lecsengés ☆☆☆☆ 1,0
Összhatás ★☆☆☆ 1,5

Megjelenés
Árnyalatában és határozottságában is látványosan mesterséges smaragdzöld. Érdekes, hogy a „smaragdzöld abszint” mítosza mennyire meghatározta mesterségesen színezett márkák árnyalatát az elmúlt 1-2 évtizedben.

Louche
Unalmas, rendkívül homályos kicsapódás, ami aránylag gyenge is, és a nagy adag ételfesték végképp csúnyává teszi. A látványa alapján az is gyanús, hogy ez nem ánizs (vagy csillagánizs) illóolaja; sokkal inkább különböző leveles/virágos hajtások tinktúráit idézi. Hígítás után holmi mesebeli, kivis beütésű kékes-zöldes árnyalatú, alig áttetsző, zavaros vízre emlékeztet.

Illat
Töményen undorítóan alkoholos-ürömkivonatos, hígítva azonban rágógumira, vagy inkább eukaliptuszos cukorkára emlékeztető, parfümös illat uralja, ami ugyan cukorkák szintjén kellemes volna, csak azokért nem kell ennyit fizetni.

Íz
Már a korty legelején is borzasztóan száraz, masszívan ürömkivonatos, amit érezhetően enyhít valamiféle édesség a háttérből, de harmatgyengén. Nem vehető ki benne az ánizs jellege, sőt, inkább valami egyéb édes növénykivonatnak tűnik.

Lecsengés
A porzó szárazság itt is folytatódik, a tisztaszesz és az ürömkivonat egymással karöltve rombolja le azt a keveset, amit az illat alapján még kinéztünk belőle. A parfümös jelleg is csak emlékként él, itt már alig vehető ki. Cukrozva is csak keveset javul a helyzet: hiába édesítjük gusztustalanra (akár), a korty végén akkor is büntet a száraz vécétisztítóíz. Mentségére szól, hogy ha túlhígítjuk (11% alkohol – 1:4 arány – alá), akkor ezt a rossz ízt már 2 kockacukor is jól elfedi, és a rágós jelleget is jobban kihozza.

Összhatás
Gondolkodnom kellett rajta, hogy abszintnak minősítsem-e, mivel van opál, és valamiféle halovány édesség is, de igazából véletlenül sem ismerhető fel semmiféle ánizsjelleg (míg például a hasonlóan rossz Green Demonban igen), sőt, kimondottan gyanús, hogy itt egy milligramm anetol sincsen. Egyébként megcukrozva és túlhígítva nem annyira rossz ital, de nem abszintízű, legfeljebb hasonlít rá.

Eltérések az abszinttól (?)

Minimum 45% v/v ✓ 55%
Illóolajok
Fehér üröm felhasználása ✓ érezhető
Ánizsos-fehérürmös jelleg × ürmös-parfümös
Cukrozatlan palackozás ✓ cukor nem érezhető

hozzászólás