Home » Bárpult, Párlat

A szocialista Magyarország egykori pálinkái – II. rész

Submitted by on 2016. 06. 23. – 12:35No Comment

szerző: Dobos János

Nehéz dolgom volt, amikor nekiültem a második rész megírásához. Az első részben az 1990-es évek előtti tömegtermékek, klasszikusok szerepeltek, melyeket mindenki abban az időben ismert, ebben nagy szerepet játszott a könnyen felismerhető címke és a kedvező ár. Viszont 50 évvel ez előtt is voltak olyan termékek, melyek túlmutattak a kommerszen. Egyfajta átmenetet jelentettek a „vágott pálinkák”, a kategória csúcsa pedig az akkori időkben valódinak számító „kisüsti pálinkák” voltak. Utóbbi kettőről gyűjtöttem össze néhány gondolatot, képanyagot.

„Különleges / Vágott pálinkák”: nevük a nemes egyszerűségből ered: valódi pálinka – rásegítve, „megvágva” egy kis hozzáadott finomszesszel, aromával, esetleg kevés cukorral, karamellel. Országos ismertséggel a következő termékek bírtak: Barack Pálinka „Fütyülős védjeggyel”, Vilmos körtepálinka, Kosher Szilvapálinka. Ezek a termékek nagy volumenben készültek, a hozzáadott íz- és szín kiegészítők a megbízhatóságot, az állandó minőséget garantáltak. A kommerszektől magasabb, 43-45%-os alkoholtartalommal rendelkeztek. A Pecsétes Barack pálinka és a Hungária Ó-Barack pálinka is országosan, nagy számban elérhető volt, nem merem állítani, hogy vágott pálinkák lennének, de a valódit sem merem kimondani. A kérdés itt nyitott marad. Annyi azonban elmondható, hogy a felsorolt termékek mindegyike egyedi formapalackkal rendelkezett, ami megkülönböztette őket a standard, golyvás palackoktól.


„Valódi / Kisüsti pálinkák”: mely egyet jelentett azzal, hogy gyümölcsből készült párlattal van dolgunk. A kisüsti pálinka egységesen 50%-os alkoholtartalommal bírt, a nagy óriás állami vállalatok /pl. Budapesti Likőripari Vállalat, Kisvárdai Szeszipari Vállalat, Szabadegyházai Szeszipari Vállalat, VOSZK (Vendéglátóipari Országos Szövetkezeti Központ)/ mellett állami gazdaságok, kisebb szövetkezetek is jelen voltak a kisüsti pálinkák piacán. Utóbbiak főként a saját régiójukban értékesítették pálinkájukat. A legklasszikusabb pálinkák közé tartozott az alma, körte, szilva, barack(kajszi), cseresznye, meggy, vegyes, törköly, de az eper, őszibarack is fellelhető volt az akkori kínálatban.


Kisüstik

Milyen lehet egy 50 éves kisüsti pálinka összehasonlítva egy mai főzőberendezéssel készült pálinkával? Nem nehéz rájönnünk. A színvonal értelem szerint ugrásszerűen nőtt, így jóval magasabb minőséget tudnak a mai pálinkafőzdék előállítani, mint egykori versenytársaik. Nem szabad viszont elfelejteni a múltat. A ’70-es ’80-as években még nem rendelkeztek eredetvédelemmel, de már akkor is külön figyelmet érdemeltek kimagasló minőségükkel az alábbi ismert, valódi pálinkák…

3_zalaik_voszk

hozzászólás