Home » Abszint, Értékelés, Svájc

Brevans – Austin O. Spare (Matter-Luginbühl)

Submitted by on 2016. 08. 15. – 14:58No Comment
Összegzés: ★★★★☆ 3,6

                 
rev_BrevansAOS

A svájci Matter-Luginbühl szeszfőzde Brevans-sorozatának második tagja. E sorozatban a J. de Brevans-féle szeszfőző kézikönyv 1897-es kiadásának abszintreceptjeit dolgozzák fel. A kiadás névadója Austin Osman Spare angol művész (1886–1956).

Hivatalos honlap: Absinthe Brevans AO Spare (shop.matter-spirits.ch)

68% alk.                                                                     

Értékelő: Oláh Ádám
2016. 08. 14.

Megjelenés ★★★★ 4,0                                    
Louche ★★★★ 4,0
Illat ★★★★☆ 3,5
Íz ★★★★☆ 3,5
Lecsengés ★★★★☆ 3,5
Összhatás ★★★★☆ 3,5

Megjelenés
Világos, kicsit fakó levélzöld, de van egyfajta szép tündöklése.

Louche
Finom fodrok, melyek lassan épülnek fel, de kicsit homályosak, és elég hamar összeállnak. Hígítás kicsit vizes látványú, de szép árnyalatú.

Illat
Már hígítatlanul is egyedi, fűszeres-fodormentásnak tűnő illat fogad, hígítás után pedig a közönséges édesköményre emlékeztető, enyhén szúrós, kámforos. Nagyrészt ez uralja az illatot, és a háttérbe teszi az ánizsos-ürmös alapot.

Íz
Először szokatlanul száraz édesköményes íz, ami sokkal jobban kitolja a fűszeres oldalát, mint eddig bármely más prémium abszintban; gyakorlatilag ez uralja az egész karaktert. Ez a jelleg aztán valamennyire beolvad az édeskés háttérbe. Kulturált keretek közt marad, de nem hagyja kibontakozni az italt, és még a cukor is inkább kiemeli, mintsem elfedi.

Lecsengés
A korty végének kissé érdektelen gyógyfüves-cukorkás íze alapvetően friss és tiszta lecsengésben végződik, amit kellemesnek is nevezhetünk. A poharat elkortyolva azonban az édeskömény szárazsága egyre jobban megmarad a szájban, és az utóízt is ez uralja.

Összhatás
Elég szokatlan abszint, ami azért nem rossz, csak nehéz elképzelni, hogy ki választaná ezt Matter többi abszintja helyett. Igazán csak annak ajánlanám, aki szereti a közönséges édeskömény – leginkább gyógyteaként forgalmazott – termésének jellegét, bár nem egészen egyértelmű, hogy tartalmaz ilyet.

Megjegyzés: nem biztos, hogy ez a kámforos jelleg minden palackozását jellemzi ennek az abszintnak, és azt sem igazán tudjuk, ez a kiadás hány éves lehet – mindenesetre egy éve szereztük be, és még a régi webcím – www.oliver-matter.ch – szerepel rajta. Nehezen hisszük el, hogy az öt évvel ezelőtt kóstolt változat ugyanilyen lett volna, és akkoriban más értékelők sem fedeztek fel benne ilyet – azóta viszont a frissebb kiadásokról nem találtunk véleményt. A jellege alapján gyanús, hogy ez egy kissé félresikerült főzet volt.

hozzászólás